Foto: SVT

De betalar för att tigga

Uppdaterad
Publicerad

Personer som tigger i Göteborg kan få betala för sin plats. ”Ion” från Rumänien betalar 50 kronor varje dag.

– Tack så mycket!

Det regnar och är gråmulet, och folk går in och ur affären för att handla middagsmat. På en stol utanför sitter Ion, rom från Rumänien med en tjock filt över knäna. Han har en pappmugg i handen och säger de få ord han kan på svenska så fort det klirrar till.

EU-migranter i västsverige

En bra dag blir det 200 kronor i koppen innan det är dags att gå och lägga sig i skogen där han sover. Men vad de som lägger pengar i muggen inte vet är att en fjärdedel går till den avgift som Ion betalar varje dag för platsen.

– Det är en kvinna jag betalar till, först var det en man. Och det spelar inte mig någon roll vem jag betalar till, säger Ion.

I en dold inspelning med SVT berättar han att han varit i Sverige i två månaders tid, och att han blev anvisad platsen av en person från samma stad. Ända sedan dag ett har han betalat.

50 kronor om dagen i två månaders tid, det betyder att Ion betalat 3.000 kronor till kvinnan. Hon kommer varje dag och hämtar upp avgiften. Hon har själv suttit och tiggt i området, och under en period när det var få tiggare i området lade hon och hennes man beslag på platserna. Ion har ingen tanke på att polisanmäla det hela.

Har lämnat landet

Dagen efter vår inspelning med Ion lämnar han Sverige, han hoppas saker och ting ska bli bättre i Rumänien efter presidentvalet i början av november och vet inte om det är värt att återvända. Med sig har han en förtjänst, som hade kunnat vara större om han sluppit avgiften.

”Hennes man är smart”

Uppgifterna om platshyra finns också på annat håll. I rapport som nyligen kom från Stadsmissionen i Göteborg framgår det att ett antal personer fått betala för att få sitta och tigga på sina platser. Förutom Stadsmissionen i Göteborg berättar en annan person som försörjer sig genom tiggeri mer om hur kvinnan började ta betalt av sina landsmän.

– Hennes man är smart, och om någon inte betalar då går han emellan, säger vår kontakt ”Raoul” som själv sitter utanför en ICA-butik. Han känner kvinnan och hennes man och slipper än så länge betala.

– Det var under en period då många hade åkt hem, men hon stannade kvar. Hon började göra sig märkvärdig och tog över platserna, berättar han i en dold inspelning.

När SVT Västnytt försöker få samma information framför kameran är det ingen som vill delge oss några detaljer.

SVT Västnytt hittar alltså exempel på att människor får betala för att tigga. Men inte till någon välbeställd organiserad liga, utan till personer i samma situation som bestämt sig för att tjäna extra på sina likar.

Så här gjorde vi

Det har länge förekommit uppgifter om att tiggare tvingas betala för sina platser. Men det har varit svårt att belägga vad som är rykten och vad som är verklighet. SVT Västnytt beslutade att gå direkt till förstahands-källorna, tiggarna själva.

Vi har talat med ett stort antal tiggare, i Göteborg och i andra västsvenska städer. De har kommit från Rumänien, Bulgarien och Ungern. Många har inte velat tala med oss. Andra har förnekat att de tvingas betala till mellanhänder.

Vi kan visa upp ett konkret fall. Samtidigt säger Stadsmissionen och andra källor på gatan att det förekommer flera. Men vi påstår inte att alla tiggare betalar för sina platser. ​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i västsverige

Mer i ämnet