Marin Cueru känner att han kan se folk i ögonen när han säljer knappar. Foto: SVT

De vill inte vara tiggare

Uppdaterad
Publicerad

Paret Erixon såg att tiggarna blev allt fler runt om i Göteborg och ville göra något för att förändra. Nu har de startat den ideella organisationen Ejtiggare.se för att hjälpa EU-migranter att hitta jobb.

Marin Cueru från Rumänien kom till Sverige för åtta månader sedan och har sedan dess klarat sig genom att tigga utanför mataffärer.

– Jag hoppas att svenskarna ska förstå att vi vill jobba, vi vill inte bara sitta ned och tigga, säger Marin Cueru.

EU-migranter i västsverige

I ögonhöjd

Organisationen Ejtiggare.se startades för ett par veckor sedan. Tack vare att Rosie Erixon talar italienska fick hon och hennes man Staffan bra kontakt med tiggarna de mötte på gatorna i närheten av deras boende i centrala Göteborg.

De bestämde sig för att göra något för att hjälpa och tog kontakt med Leif Eriksson, lektor på institutionen för globala studier på Göteborgs universitet. Han har tidigare engagerat sig i EU-migranternas situation och hjälpt till att skaffa fram husvagnar som boende.

Inledningsvis i projektet Ejtiggare.se har de nu köpt in knappar med tryck som de före detta tiggarna börjat sälja för att tjäna pengar.

– Tanken är inte att det ska bli någon storindustri av att gå runt och sälja knappar. Detta är bara för att få en reaktion och bevisa att de vill arbeta. De behöver komma upp i ögonhöjd och möta människor, det kan du inte göra om du sitter ner och ber som en hund för en krona, säger Staffan Erixon.

Står utanför festivalen Way out west

Marin Cueru och hans kompisar har bara varit igång med försäljningen i en veckas tid. De närmaste dagarna planerar de att stå utanför festivalområdet till Way out west för att sälja och dela ut informationsblad.

– Ärligt talat så har det inte gått så bra att sälja knappar hittills, men det här är i alla fall bättre än att tigga. Du får mer respekt när du säljer och du kan titta folk i ögonen, säger 26-åriga Marin Cueru.

Företag vill anställa

På sikt hoppas Marin Cueru och paret Erixon att projektet ska leda till riktiga arbeten.

– Redan nu har företag hört av sig och visat intresse för att anställa och hyra in dem. De har sett att de vill jobba och inte bara sitta ner, säger Staffan Erixon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i västsverige

Mer i ämnet