Foto: SVT

Blev lurad på andrahandskontrakt

Uppdaterad
Publicerad

Stina Reinholdsson var en av dem som stod utanför lägenheten som inte alls var till uthyrning. Nu har halva lönen försvunnit till ingenting.

Bara dagar efter att hon satt in halva sin lön på kontot insåg hon att allt var en bluff.

– Det känns för jävligt, säger Stina Reinholdsson.

Hon är från Växjö men är glad över att ha fått jobb i Göteborg. Men boendesituation är akut, hon bor på en soffa hos en kompis. Efter att ha svarat på en annons på Blocket om en tvåa vid Järntorget fick hon svar: ”Tack för visat intresse i min lägenhet först och främst! Har suttit och gått igenom en hel del mejl här nu dom senaste dagarna och har fattat tycke för för ditt. Du verkar var precis det jag söker i en hyresgäst:)”.

Betalade 5900 kronor

Stina Reinholdsson visste att det var en chansning när hon betalade in 5900 kr i förhand på hyran för en lägenhet som hon ännu inte sett, men i mailet garanterar personen att hon skulle få tillbaka pengarna om hon inte var nöjd. Hon talade till och med med mannen på telefon och han garanterade att 5900 kronor var inget att ville offra att bli polisanmäld för. Hon betalade på måndagen.

På onsdagen sökte hon på mannen mailadress och insåg att allt var en bluff. Ändå gick hon på den utsatta visningen. Och hon var inte ensam.

– Två tjejer var där. En hade en stor resväska och hade åkte ända från Kalmar. Hon tog en taxi och åkte tillbaka till centralstationen. Fyra timmars resa helt i onödan, säger Stina Reinholdsson. 

En läxa för livet

En äldre man stod redan och pratade med Stefan Bergström som egentligen ägde lägeneheten – som var en etta och ingen tvåa. Ett ungt par dök upp och en ung kille. Alla hade betalat.

– Det var inga dumma människor som stod där. Vi hade bara god tro på människor, och att man inte gör sånt här. Alla hade ju pratat med honom i telefon, säger Stina Reinholdsson.

Nu har hon en ny lägenhet på gång, och har lärt sig en läxa för livet.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.