Foto: TT

Hovrätten friar pappa i övergreppsfall

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten för Västra Sverige friar en pappa i Västsverige från anklagelser om sexuella övergrepp och därmed river man upp tingsrättens dom. En kvinnas bortträngda minnen från barndomen fick tingsrätten i Göteborg tidigare i år att döma pappan till fängelse för sexövergrepp.

Det var den idag 28-åriga dotterns berättelse som låg till grund för den fällande domen i juni. Vid sin sexdebut, 19 år gammal, började hon minnas sexuella övergrepp som ska ha skett när hon var mellan 4 och 13 år. När hon senare började berätta för en terapeut klarnade minnena successivt. En psykolog som vittnade i samband med rättegången har till viss del använt sig av hypnos för att få kvinnan att få fram sina bortträngda trauman.

Bevisningen i fallet bygger till stor del på så kallade bortträngda minnen och det är kontroversiell. I fallet med Sture Bergwall, före detta Thomas Quick, blev den starkt ifrågasatt. Detta sedan han tagit tillbaka morderkännanden som han berättat om under terapi på Säter. Brott som Bergwall senare friades från.

I dagens dom skriver hovrätten att man bedömer att målsägandes uppgifter ”inte är så tillförlitliga och säkra” att de kan ligga till grund för en fällande dom.

Rätten lägger stor vikt vid att kvinnans berättelse vuxit fram över tid. Dessutom tar domstolen hänsyn till vad den anlitade experten redogjort för kring bortträngda minnen. Han sade att det finns stora risker att man skapar falska minnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.