Foto: SVT

Domkyrkan i Göteborg står kvar

Uppdaterad
Publicerad

Domkyrkan i Göteborg har brunnit ner flera gånger, men den nuvarande har nu stått i 200 år, vilket har firats under hela helgen.

I helgen firade domkyrkan i Göteborg 200-års jubileum. Det var 1815 som kyrkan invigdes, men helt färdig var den först 1827. Innan dess fanns det två kyrkor på samma plats, som både brann ner när Göteborg eldhärjades.  

– Det finns ingen domkyrka i Sverige, tror jag, som är så bra placerad som den här. Den finns mitt i staden. Vi har ungefär 700 besökare per dag, och vi har öppet varje dag, säger Karin Burstrand, domprost i Göteborg.

Flera konserter

I helgen har det firats med besök av den tidigare biskopen i Stockholm Caroline Krook.  Det har även hållits konserter både lördag och söndag. Under lördagens konsert deltog 200 körsångare från västra Sverige. På söndags konsert Sfärernas musik, var det barn som sjöng för Världens barn.

– Vi firar egentligen hela året. I maj hade vi en stor jubileumshelg och nu har vi en till, säger Karin Burstrand.

Grått och guld

Kyrkan är byggd i nyklassicistisk stil med färgsättning i vitt, grått och guld. Samtidigt som domkyrkan invigdes öppnade även Mariakyrkan i Stampen som är ritad av samme arkitekt, Carl Wilhelm Carlberg.

Sjunkande medlemstal

Antalet medlemmar i Svenska kyrkan sjunker. Domkyrkoförsamlingen har färre än 60% av de boende i närheten som medlemmar. Men trots sjunkande medlemstal så har kyrkan en funktion idag enligt domprost Karin Burstrand.

– Som domkyrka har man den funktionen att när det händer katastrofer så är det hit människor kommer. Jag tror att det handlar om att man vet att kyrkan är öppen, säger Karin Burstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.