Ylva M Andersson och Mette Friberg. Foto: SVT/TT

Efter konflikt: Besked om SVT-chefer

Uppdaterad
Publicerad

Efter en svår konflikt plockas nu två höga chefer bort från sina tjänster på SVT Göteborg.  

Nu agerar SVT-ledningen efter den uppmärksammade konflikten mellan cheferna Ylva M Andersson och Mette Friberg på SVT i Göteborg.

Maria Groop Russel, divisionschef för allmän-tv på SVT, har lagt fram ett förslag om att programdirektör Robert Olsson får uppdrag att leda allmän-tv-verksamheten på SVT i Göteborg till efter sommaren.

Får andra arbetsuppgifter

Förslaget innebär att Robert Olsson blir ansvarig för hela allmän-tv i Göteborg samt personal- och verksamhetsansvarig för samhällsredaktionen från 15 februari till efter sommaren.

– Jag fick förfrågan igår om att ta jobbet. Jag ställde krav på att inte arbeta med lösningen av konflikten mellan Ylva M Andersson och Mette Friberg. Det skall SVT:s HR-avdelning göra. Jag tar ej ställning i den frågan. Jag skall bidra med sätta focus på program och programutveckling för den tid som är kvar i år och för kommande år 2017, säger Robert Olsson.

Ragnhild Vestman Fjällhed, föreslås att gå in som biträdande allmän-tv-chef i Göteborg under denna period och bistå Robert Olsson.

– Mitt uppdrag är att se till verksamhetens bästa och den nuvarande situationen är inte hållbar. Därför har jag bett Robert och Ragnhild att driva verksamheten under ett halvår. De är båda mycket skickliga och SVT i Göteborg behöver arbetsro för att fortsätta producera innehåll av högsta kvalitet, säger Maria Groop Russel, divisionschef.

I förslaget ligger att Ylva M Andersson och Mette Friberg tilldelas andra arbetsuppgifter under denna period.

Bakgrunden är en konflikt som uppstått i samband med att en ny programchef med ansvar för Uppdrag Granskning skulle tillsättas. Flera ur personalen på samhällsavdelningen reagerade på tillsättningen och gick samman i ett protestbrev till SVT:s högsta ledning.

Blandade känslor efter beslut

Facket informerades om beslutet vid ett möte före lunch under fredagen.

– Ledningen har försökt hitta en lösning där båda två kan vara kvar, men det har inte lyckats. Vi har medlemmar, främst på samhällsredaktionen, som är upprörda och tycker det är fel att Mette Friberg får gå. Men vi har också medlemmar som tycker det är bra att båda slutar. Från fackets synvinkel är viktigaste är att verksamheten kan starta igen, säger Hanna Nyberg, ordf SJF sektionen Väst.

”Fortsatt allvarligt läge”

Andreas Bedinger, tf divisionchef, höll i ett personalmöte på SVT Göteborg under fredagseftermiddagen.

– Det är ett fortsatt allvarligt läge, jag är uppriktigt orolig, då konflikten verkar påverka relationer på avdelningar vilket skadar SVT och i nuläget vill jag inte att de har de här jobben just nu, sa Andreas Bedinger, tf divisionchef på SVT.

– Men vi hoppas de kan komma tillbaka.

Uppdrag Gransknings Janne Josefsson som deltog på mötet var inte nöjd med ledningens förslag.

– Jag har aldrig varit med om något liknande och SVT offrar en chef (Mette Friberg) som jag vill ha kvar, sa Janne Josefsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.