På söndagen, ett dygn efter att branden bröt ut, återstår bara grunden och skorstenar. Foto: SVT

Eftersläckning av villan fortsatte

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten fortsatte under söndagen med att släcka det sista av den omfattande branden som rasade i en jugendvilla igår. Då återstod bara grunden och skorstenarna av kulturminnet.

Strax efter klockan 11 på lördagen fick räddningstjänsten larm om att en villa stod i brand i Budskär, Särö. En stor räddningsinsats jobbade under hela lördag dag och natt med att släcka branden. På söndagen återstod bara aska och glöd av villan. Eftersläckningsarbete pågår hela dagen och så småningom kommer bemanningen gå ner från sju till fem personer som då kommer att bevaka glöden.

– Vi är självklart inte nöjda med insatsen eftersom huset brann ner trots att vi var så många som 40 personer som arbetade med släckningen i inledningsskedet, säger Thomas Andersson, stabschef vid räddningstjänsten i Storgöteborg till SVT Nyheter Väst.

Ingen skadades i branden och än så länge vet man inte hur branden startade. Området kommer spärras av så fort släckningsarbetet är klart och då kommer även polisen kunna börja utreda brandorsaken.

Kulturhistoriskt viktig jugendvilla

Byggnaden går vid namnet Hermansborg och byggdes år 1904 av Herman Remper, en tysk ingenjör som ville lämna Vasastaden och storstadslivet i jakt på luft och ljus eftersom hans son var sjuk. Den 24-årige arkitekten Arvid Bjerke fick uppdraget att rita villan. Det tros vara den unge arkitektens examensarbete. 1923 var Bjerke huvudarkitekt för Jubileumsutställningen i Göteborg då till exempel Götaplatsen och Liseberg anlades samt byggnader som Göteborgs konstmuseum och Göteborgs konsthall uppfördes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.