Eldfågeln i ny skepnad. Foto: SVT

Klassikern ”Eldfågeln” i ny skepnad

Uppdaterad
Publicerad

På lördag möter Stravinskijs ”Eldfågeln” breakdance när Göteborgsoperan sätter upp en modern version av klassikern.

Det är Göteborgsoperan som för första gången sätter upp en modern ”Eldfågeln” och dessutom ger en möjlighet för amatördansare att få uppträda på en världsscen.

”Eldfågeln” föddes 1910 och handlar om en utstött person som offrar sig för kärlekens skull. Här utspelar sig hela dramat på en modern nattklubb med en ond gangsterledare som har makten i sin hand.

Amatörer blandas med proffs

För amatördansaren MariHelen Sandström Falk är det första gången hon ställer sig på en så stor scen som den på Göteborgsoperan.

– Aldrig! Jag har aldrig stått på en sådan här scen förut, så det är väldigt pirrigt, säger MariHelen Sandström Falk.

Eldfågeln tar upp kampen för att ett förälskat par ska få chansen att leva ihop. En chans är det även för de runt 90 amatörer som får dansa med proffs. En mix som ger mycket energi på scenen.

– Det här att de skulle vara amatörer, jag ser det inte riktigt så längre. De kommer med någonting till scenen som är precis lika äkta som om de vore professionella, så att man ska titta med någon sorts ”ögon” på dem, med en förlåtande blick det är fel. Jag har släppt det helt nu och jag hoppas att publiken också ska göra det, säger Fredrik Benke Rydman som är koreograf på Eldfågeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.