Foto: Camilla Johansson

Elever i Färgelanda protesterar mot utvisning

Uppdaterad
Publicerad

Elever från Valboskolan i Färjelanda protesterade under torsdagsmorgonen mot utvisningen av en familj som bott på orten i tio år.

Hela Valboskolan med 250 elever har slutit upp bakom en familj som efter tio år i Färjelanda nu ska utvisas till Libanon. På torsdagsmorgonen tågade eleverna från skolan till sporthallen i Färgelanda i protest mot Migrationsverkets beslut.

– Familjen har levt här som en helt vanlig familj. Den yngste sonen är född här och de andra två barnen har gått i skolan här sedan första klass. Nu ska de skickas tillbaka till ett land där de inte kan språket och riskerar att dödas, säger Camilla Johansson som är lärare på Valboskolan och klassföreståndare till ett av de utvisade barnen.

Starka reaktioner

Familjen som tillhör en kristen minoritet och kommer från en by som styrs av shiamuslimska Hizbollah.

Det var vid ett utvecklingssamtal med den utvisade eleven som läraren Camilla Johansson fick veta att familjen skulle utvisas och att de på torsdagen skulle infinna sig hos gränspolisen. När klassföreståndaren berättade om beskedet för klassen och de andra eleverna på skolan blev reaktionerna starka.

– Klassen reagerade väldigt starkt och drog genast igång en stor kampanj på sociala medier, tillverkade plakat och kontaktade medier. Och nu har vi precis haft en fin timma tillsammans med familjen i sporthallen, säger Camilla Johansson.

Kvar i skolan

Familjen och det yngsta barnet åkte efter den gemensamma demonstrationen till gränspolisen, kvar i skolan finns dock de två äldre barnen.

– En vän till familjen som har kämpat med deras uppehållstillstånd har åkt till Migrationsverket för att lämna in ett verkställighetshinder för att försöka stoppa utvisningen. Jag vet inte vad som händer just nu. Det är svårt att förstå varför och hur det är möjligt att det kan bli så här. Vi hoppas in i det sista att något ska hända, säger Camilla Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.