Demonstration mot nedskärningar i skolan Foto: SVT

Elever demonstrerade mot nedskärningar

Uppdaterad
Publicerad

Under 2013 riskerar Göteborg kommuns gymnasieskolor att bli av med 110 tjänster. Helt fel, tycker de som protesterade på Gustav Adolfs torg på tisdagen.

Under tisdagen kommer Göteborgs utbildningsnämnd att besluta om ett förslag att ta bort 110 tjänster från kommunens gymnasieskolor. De anser inte att staden har råd att ha kvar fler på grund av minskande eleveunderlag under 2013 och på ”anpassningar som inte genomförts under tidigare år”.

En försämring av ett redan katastrofalt läge, tycker eleverna bakom gruppen Vår Skola Vår stad, som idag anordnar en picknickdemonstration på Gustaf Adolfs torg. I en debattartikel i GP beskriver de hur läroböckerna är föråldrade, elevkullarna för stora och tillgången till elevdatorer begränsad. Argumentet att elevantalet minskar under året ger de inte heller mycket för, eftersom det kommer att gå upp igen om ytterligare två år.

– Det är onödigt att sparka folk när det är två år kvar, jag tycker att man kan hålla ut då, säger Frida Hellström Ålander, elev på Schillerska och medlem i Vår Skola Vår Stad.

Eleverna lämnade också in runt tusen namnunderskrifter till de ansvarige politikerna.

Anna Johansson (S) tycker inte att nedskärningar är rätt ord, utan vill hellre kalla minskningen på lärartjänster en anpassning efter nya förutsättningar.

– Det handlar om att det finns färre elever och därmed får vi mindre pengar, säger hon till SVT Västnytt.

Intervjuade i livesändningen är:

Frida Hellström Ålander, elev på Schillerska

Beatrice Åberg, elev på Hvitfeldtska

Helene Odenjung (FP) vice ordf. utbildningsnämnden

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.