Stina Jönsson i Ale tycker maten är enformig. Foto: SVT

Ensidig mat för många pensionärer

Uppdaterad
Publicerad

Få pensionärer med hemtjänst har möjlighet att byta matleverantör om de inte tycker om maten kommunen erbjuder. SPF Seniorerna tror att det här riskerar att leda till undernäring och sjukdomsfall.

För pensionärer som inte längre kan laga sin mat själv, utan får sin mat via kommunens hemtjänst, finns risken att måltiderna känns enformiga och minskar aptiten. Det tror i alla fall SPF Seniorerna som nu genomfört en undersökning om hur många av Sveriges kommuner som erbjuder de gamla att själv välja mellan olika matleverantörer.

– Alltför många får maten i kyllådor som ska värmas i mikron, och de ser ofta väldigt tråkiga ut och det är svårt att se vilken mat det är i dem. Risken finns att man inte tycker maten är god och att man helt enkelt inte äter utan blir undernärd, säger Christina Rogestam, ordförande för SPF Seniorerna.

Det är bara 29 av 233 kommuner som låter pensionärerna välja mellan olika leverantörer visar SPF Seniorernas undersökning.

Enformig mat i Ale kommun

Stina Jönsson bor i Ale, en av de kommuner som endast har en leverantör, och hon tycker att det kan kännas enformigt att alltid äta samma rätter. Hon önskar att hon också kunde få välja mellan flera olika matleverantörer.

– Det är ju samma smak på samma rätter ständigt. Om man fick välja lite mer skulle det nog bli större variation, säger hon.

Ale kommun har bara en matleverantör och där säger man sig vara nöjd med det. Monica Samuelsson, ordförande i omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden, tycker att de pensionärer som vill variera sina måltider kan köpa frysta rätter från affären eller be hemtjänsten handla åt dem. Hon tycker att det är viktigt att ha en pålitlig leverantör eftersom vissa pensionärer behöver specialkost. Därför är det praktiskt med en leverantör istället för flera.

– Det ger en bra kvalitet och det ger oss möjlighet att få tillgång till all den specialkost vi behöver. Det är ett väldigt bra koncept och det fungerar. Det utesluter inte andra variationer i framtiden men vi är nöjda med det vi har just nu, säger Monica Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.