Foto: SVT

Malmström om förskola: ”Fantastiskt projekt”

Uppdaterad
Publicerad

EU:s ansvariga komissionär för migrationsfrågor Cecilia Malmström besökte idag den nystartade förskolan för hemlösa romer.

Många barn till hemlösa romer i Göteborg har ingenting att göra på dagarna. Ibland hjälper de föräldrarna att tigga pengar på gatorna, men ofta blir de helt ensamma på dagarna. För en dryg månad sedan öppnades en förskola speciellt för dessa barn i Matteuskyrkan i Majorna i Göteborg. Barnen ska på förskolan kunna leka, umgås och samtidigt lära sig svenska.

EU-kommissionären Cecilia Malmström gjorde under torsdagen ett studiebesök på förskolan och blev mycket imponerad.

– De arbetar dels med att ge barnen en möjlighet att ha någonstans att vara på dagarna, och dels att fungera som ett slags sambandcentral för att hjälpa de vuxna. Det är ett väldigt fint initiativ, jag är grymt imponerad, säger hon till SVT Västnytt.

Cecilia Malmström är ansvarig och för frågor som rör migration i EU-kommissionen och har dessutom engagerat sig i frågor som rör romer i Europa. I hennes erfarenhet är projektet med en förskola för de hemlösa romska barnen unik, hon har aldrig stött på något liknande.

Se hela intervjun med Cecilia Malmström tv-klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.