Pernilla Wallin, enhetschef på ansökningsenheten, berättar att de måste snabbrekrytera mer personal. Foto: SVT

Extremt flyktingtryck – Migrationsverket måste rekrytera

Publicerad

Drygt 10.000 har hittills i år sökt asyl på Migrationsverkets enhet i Kållered. De senaste veckorna har trycket varit extremt.

Det är trångt och varmt i väntrummet på ansökningsenheten på Sagåsen i Kållered. Till nedervåningen i hus 8 kommer alla som tagit sig till Västsverige och vill söka asyl. I dag är de drygt 150 som väntar på sin tur.

– Det blir mycket väntan de första dagarna, men alla kommer att få ett samtal med kvalitet, säger Pernilla Wallin, enhetschef på ansökningsenheten.

#flykt

206 istället för 40

Som väntat har antalet asylsökande ökat efter sommaren. Det som inte var väntat var den kraftiga ökningen av ensamkommande barn. I förra veckan sökte 206 barn asyl här, att jämföra med Migrationsverkets prognos på 40 barn. Den här veckan verkar bli något lugnare.

– De ensamkommande barnen har blivit färre, men är fortfarande många. Vi har tagit emot mellan 28 och 39 barn om dagen de senaste dagarna, säger Pernilla Wallin.

Snabbrekrytering till Migrationsverket

Ett 20-tal kollegor från andra enheter i regionen har nu flyttats hit till Kållered för att hantera de många ärendena. Dessutom snabbrekryteras nya medarbetare.

– Det är hektiskt och intensivt, men vi känner alla en stolthet över att kunna säga välkommen till folk som söker skydd. Många har gjort en farlig resa, därför känns det bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet