Färdtjänstförare åtalas

Uppdaterad
Publicerad

89-årige Conny från Göteborg föll ur rullstolen och skadade sig när färdtjänstföraren skulle ta honom till bostaden. Nu åtalas föraren för vållande till kroppsskada.

Det var i slutet av juni som händelsen inträffade. Conny Stridh hade varit och träffat vänner, och hade som vanligt beställt färdtjänst hem. Den sista biten från bilen in i lägenheten måste färdtjänstföraren köra Conny i rullstolen. Men i entrén till hyreshuset kör föraren av oklar anledning över en trappkant, och Conny ramlar ur rullstolen och faller i stengolvet.

– Det här är en klient som inte har några ben, så fallet blir väldigt tungt för honom, säger kammaråklagare Johan Udén.

Mycket tyder på att det var en olycka, att föraren verkligen inte såg de två trappstegen. Men det är irrelevant enligt åklagaren, som nu åtalar föraren för vållande till kroppsskada. Till saken hör att Conny inte satt fastspänd i rullstolen.

– Jag menar att föraren varit oaktsam, dels för att klienten inte satt fast i rullstolen, dels för att hade inte hade en så kallad trappklättrare med sig, säger Johan Udén.

Avled samma dag

Från början handlade brottsutredningen om vållande till annans död. Samma dag som olyckan inträffade avled nämligen Conny, av en hjärtinfarkt. Intitalt fanns misstankar om att hjärtinfarkten orsakats av ett stresspåslag i samband med fallet.

– Men det går inte att fastslå ett samband mellan olyckan och dödsfallet. Det jag påstår mig kunna bevisa är att föraren vållat en kroppsskada som jag inte anser är ringa.

Rättegångsförhandlingen kommer troligen att hållas under våren 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.