Media Ajredini son hade navelsträngen fem varv runt halsen. Foto: Privat

Fick vänta i timmar på livsviktigt kejsarsnitt

Uppdaterad
Publicerad

Media Ajredini son hade navelsträngen fem varv runt halsen. Trots det fick hon vänta flera timmar på ett akut kejsarsnitt. Enligt hennes journal var det både plats- och personalbrist den här dagen.

Det har nu hunnit gå fem månader sedan hennes son Edin föddes och för henne var det en mycket dramatiskt födsel på Östra sjukhuset i Göteborg, den där dagen i mitten av juni.

Media Ajredini var i nionde månaden när hon kände att fostret blev helt stilla i hennes mage. Och när hon kom upp till sjukhuset så visade ultraljudet precis det och det beslutades om ett akut kejsarsnitt. Ett snitt som hon fick vänta i flera timmar på eftersom det var både platsbrist och personalbrist.

– Jag tänker att det här är fel. Det ska inte hända någon. Det handlar om ett barns liv och det svar som jag fick av läkaren är att de gjorde en prioritering. Kan man göra en prioritering när det handlar om ett barns liv? säger Media Ajredini.

Men tror du verkligen att du skulle fått vänta så länge om de trodde att det var någon fara för dig och barnet?

– Jag tror det eftersom de säger att de fick prioritera. De kunde inte göra på något annat sätt eftersom det inte finns någon ledig sal eller läkare, säger Media Ajredini.

Navelsträngen runt halsen

Media Ajredinis son hade navelsträngen fem varv runt halsen när han föddes, och enligt Media fick han kylas ner i tre dagar och han fick också en blodpropp i hjärnan. De fick båda ligga i tre veckor på neonatalavdelningen.

– Jag var väldigt orolig för mitt barn samtidigt som jag var väldigt arg eftersom jag inser att det är något fel i verksamheten, säger Media Ajredini.

Ska göra riktiga prioriteringar

Henrik Almgren är verksamhetschef för Kvinnosjukvården vid Östra sjukhuset. Han säger att prioriteringar måste göras hela tiden. Även när det handlar om liv eller död.

– När det handlar om liv och död så ska vi alltid göra de ytterst riktiga prioriteringarna för att förebygga skador och negativa utfall, säger Henrik Almgren, verksamhetschef Kvinnosjukvården.

Men när det är personalbrist, hur noga tror du att de här prioriteringarna görs då?

– Prioriteringarna ska göras i alla enskilda lägen, oavsett om det är brist på personal eller personal enligt bemanningsnorm, säger Henrik Almgren.

Har ni inte för lite personal då om ni måste göra sådana här prioriteringar?

– Huruvida vi har för lite eller inte är en svår fråga men jag utgår ifrån att vid varje enskilt läge så har vi rätt mängd resurser och har vi inte det så tvingas vi göra prioriteringar och de får aldrig leda till konsekvenser för en patient, säger Henrik Almgren.

Barnmorskorna larmar

Förlossningsvården har varit hett omdebatterad de senaste åren. Stress, barnmorskebrist och kvinnor som drabbats av stora underlivsskador på grund av forcerade förlossningar, gjorde att barnmorskeupproret drog igång i Sverige i fjol. Barnmorskorna varnade då för följderna av en dålig arbetsmiljö.

– Det är klart att inte platsbrist eller personalbrist ska göra att man avvaktar med en akut åtgärd inom förlossningsvården. Jag har själv inte varit med där det påverkat utfallet för mor och barn, men jag vet att det har hänt, säger Marianne Weichselbraun, ordförande i Göteborgs barnmorskesällskap.

Fortfarande orolig

Om Medias son Edin fått några bestående skador efter den dramatiska starten i livet vet de ännu inte. Han verkar vara frisk i nuläget men hans utveckling ska noga följas upp de närmaste fem åren.

– Jag är fortfarande orolig för min son och han ska nu följas upp till fem års ålder och jag vet inte om det här har lämnat något spår, säger Media Ajredini.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.