Foto: TT

Fler anmäler misshandel i nära relationer

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar Borås en relationsvåldsenhet för att personer som utsätts för våld i nära relationer ska få bättre hjälp.

Under de senaste fem åren har antalet anmälda misshandelsbrott i nära relationer ökat i Sverige med tio procent. I snitt innebär det att 45 anmälningar om dagen tas emot in runtom i landet. Detta framgår av en ny rapport som presenterades på Internationella dagen mot våld mot kvinnor av stiftelsen Tryggare Sverige.

Egen enhet för relationsvåld

I januari 2016 öppnas en egen enhet för relationsvåld i Borås. Syftet är att hjälpen för de som är utsatta för våld i sin relation ska vara samlad på ett ställe och därmed bli mer effektiv. Annkristin Rolfsson är chef över enheten och är inte förvånad över siffrorna ifrån rapporten.

– Samhällsutvecklingen är skrämmande. Samtidigt finns det stora fördelar med att detta uppmärksammas så att människor förstår att det finns hjälp att få när man är i en sådan situation, säger hon.

Rätt hjälp

På Relationsvåldsenheten, som den kommer att heta, ska tre socionomer arbeta och hjälpa till med allt från att komma i kontakt med kvinnojour till samtalskontakt.

– Det kommer att bli en kvalitetshöjning när vi samlar all expertis på ett och samma ställe. Socionomerna kan se till att varje individ får rätt hjälp och det kommer att höja kvalitetsnivån på de insatser vi gör rejält, säger Annkristin Rolfsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.