Sillviks badplats döms ut. Foto: SVT

Flera badplatser i Västsverige döms ut

Uppdaterad
Publicerad

Flera populära badplatser i Västsverige underkänns i EU:s bedömning av vattenkvaliteten.

Fler än dubbelt så många svenska badplatser som i fjol underkänns i EUs lista över vattenkvaliteten vid Europas badplatser, skriver GP.

I Västsverige döms Lillebybadet och Sillvik i Göteborg ut. Även badplatserna vid Ugglarps Camping i Falkenberg, Sörvik i Kungsbacka och Björkäng i Varberg listas som otjänliga.

– Det finns ingen enkel förklaring. Det kan vara allt från ytavrinningsvatten när det regnar mycket, fåglar, breddning av kommunernas avloppsreningsverk eller dåligt fungerade enskilda avlopp som ligger bakom, säger Katarina Vartia, utredare hos Havs- och vattenmyndigheten till GP.

Bakterier i vattnet

Det faktum att förra sommaren var ovanligt varm nämns även som en förklaring. EU:s bedömning av vattenkvaliteten bygger på prover som är tagna från 2011 fram till 2014. Där det bedöms som dåligt kan baden ha uppvisat förhöjda värden av e-coli och intestinala enterokocker.

Avföring i vattnet med andra ord.

Men GP har även talat med Ingela Gustafsson, enhetschef på naturavdelningen på park- och naturförvaltningen. Hon är kritisk till EU:s undersökning.

– Det beror på att EU har en modell där man räknar de olika klassningarna utifrån fyra års resultat. För 2012, 2013 och 2014 hade de göteborgska badplatserna tjänliga prover. Det var en anmärkning på Tumlehed förra året. Men under 2011 var det några kortvariga föroreningar på grund av att det regnat så mycket. Och när det skulle tas nya omprov så hanns det inte med, och därför har EU sänkt klassningen, säger hon till GP.

Enligt Gustafsson är man nu osäkra på hur man ska skylta inför årets badsäsong.

Se hela listan här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.