Foto: SVT

Flyktingar tar sig in via Göteborgs hamn

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingar som gömt sig i lastbilstrailers har vid flera tillfällen i år upptäckts och omhändertagits av säkerhetspersonalen i Göteborgs hamn.

Senast det hände var i september i år då fyra vuxna och tre barn, som sa sig vara från Iran, omhändertogs i Älvsborgshamnen. De hade då varit på flykt i 38 dagar, sa de.

– De hade kommit med en trailer på ett fartyg. Man köper sig platser och tar sig ombord på fartyg. Det är ett globalt fenomen, säger Magnus Rosenqvist, biträdande säkerhetschef för Göteborgs hamn.

Tror att de hamnat i England

I år har säkerhetspersonalen i hamnen vid två tillfällen omhändertagit flyktingar som kommit med fartyg. Båda gångerna i Älvsborgshamnen. Men det är inte till Sverige och Göteborg de tänkt att åka.

– Nej, de vill till England. Men av misstag så klev de på fel trailer eller så blev de lurade. Jag tror inte att det finns något mörkertal, utan de som kommer hit tror att de är i England och så då kliver de ur, säger Magnus Rosenqvist.

Flyktingarna är ofta i dåligt skick efter en lång flykt så hamnpersonalen tar hand om och ger dem mat innan polisen kopplas in. Polisen i sin tur skall utreda eventuella brottsmisstankar och om det är någon som söker asyl överlämnas de till Migrationsverket.

Fripassagerare stoppas

Men den vanligaste formen av flyktingproblematik för Göteborgs hamn är inte de som försöker ta sig in i landet utan de som tar sig in på hamnområdet för att försöka lämna Sverige.

– Oftast handlar det om papperslösa eller personer som fått avslag på sina asylansökningar och på något sätt försöker ta sig härifrån. Vi har direkttrafik till USA och Kanada och det är dit de försöker ta sig. I år har vi vid fem tillfällen stoppat den formen av flyktingar, och vi tror att det kommer att öka enligt den statistiken vi har, säger Magnus Rosenqvist, biträdande säkerhetschef för Göteborgs hamn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.