Fembarnsmamman Asmahan Soud från Syrien är på väg till sin svåger i Halmstad. Foto: SVT

Flyktingar på väg till Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

150 flyktingar från bland annat Syrien kom på fredagsmorgonen till Göteborg med Stenabåten från Kiel. Totalt har 400 flyktingar under natten tagit olika färjor från Tyskland till Sverige. – Jag har rest genom hela Europa, säger Maher Abdallah, 21, till TT.

Flyktingarna anlände på fredagsmorgonen till Stena-terminalen i Göteborg. De hade bokat biljett i vanlig ordning med 18.45-färjan från Kiel som anlände till Göteborg 09.15.

– Det har varit lugnt ombord på båten, äntligen får de äta och sova under tak, säger Niclas Mårtensson, vice VD på Stena Line.

#flykt

Röda korset och Migrationsverket är på plats för att ta emot flyktingarna som första instans. Ett tiotal personer med röda korset-västar står innanför avspärrningarna när flyktingarna gått över landgången.

– Jag älskar Sverige, jag är väldigt glad nu. Jag har rest genom hela Europa, nu senast Tyskland. Jag åkte till Danmark också men vände tillbaka eftersom det var problem där, säger 21-årige Maher Abdallah, som flytt från Aleppo i Syrien, till TT.

Färjor från Tyskland

Under torsdagen har flyktingar även tagit Stena Lines nattfärjor på linjen mellan Rostock och Trelleborg. Där har tyska Röda korset och tyska socialarbetare funnits med ombord. Men på Kielfärjan till Göteborg var det den ordinarie personalen som fick hantera situationen.

– Det gäller att vara extra uppmärksam. De har gått länge så det kan finnas trauman i de här grupperna, säger Jesper Waltersson.

”Humanitär situation”

För Stena Line gäller inte samma regler med transportöransvar som med exempelvis flyget när det kommer till att transportera flyktingar eftersom färjan går inom Schengen.

– Det är en humanitär situation och är ju resor inom Schengen-området. Vår inställning är att har man biljett är man välkommen att resa säger Jesper Waltersson, informationschef på Stena Line.

– Alla har ju köpt biljett och det är inget extraordinärt läge och då behövs ingen extra kontroll, säger Niclas Mårtensson.

Migrationsverket har också ett team på plats.

– Man kommer att möta upp där och är det personer som ska söka asyl så kommer man att hjälpa dem till en ansökningsenhet. Man kan också ordna boenden och hjälpa dem på annat sätt, säger Pierre Karatzian, presskommunikatör på Migrationsverket, till TT

Fler flyktingar från Tyskland

Totalt har ungefär 400 flyktingar under torsdagsnatten tagit sig med olika färjor från Tyskland till Sverige.

Det är viktigt att vi upprättar vissa rutiner. Vi försöker primärt hitta rutiner så att detta i längden är hållbart för de gäster som kommer i land, säger Niclas Mårtensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet