Föräldrar demonstrerade mot nedskärningar på P A Halls terass i Borås. Foto: SVT

Föräldrar demonstrerar mot nedskärningar

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals föräldrar samlades utanför kulturhuset i Borås för att protestera mot tillfälliga lösningar i skolan.

–  Det här har pågått under lång tid men nu när det senaste beskedet säger att det blir ytterligare stora nedskärningar så kände vi att nej, nu fungerar det inte längre, säger Torsten Hild som är styrelseordförande i föräldraföreningen Fristadskolan.

Mellan 200 och 300 personer samlades under torsdagens demonstration för att visa sitt missnöje för politikerna i samband med Kommunfullmäktiges möte.

– Det handlar egentligen inte om pengar, utan om hur man ser på skolan. Vi kräver ett mycket mer långsiktigt förhållningssätt istället för en budget som hela tiden minimeras. Vi vill se ett långsiktigt strategiskt tänk som handlar om ett värdeskapande, säger Torsten Hild.

13,5 miljoner extra

Ansvarig politiker, Lena Palmén (S), kommunalråd i Borås, hänvisar till tilläggsbudgeten på 13,5 miljoner extra till skolorna som fullmäktige röstade igenom under torsdagskvällen. Pengar som ska gå till IT-hjälpmedel, läromedel och ökade kostnader för skolskjutsar.

Hon menar också att under de fyra år som socialdemokraterna suttit i majoritet i fullmäktige så har man regelbundet fört till extra pengar till skolan.

Lena Palmén säger att hon skulle vilja göra en skattehöjning i Borås för att få in mer pengar som skulle kunna gå vidare till skolan. Men det finns ingen majoritet i kommunfullmäktige för detta.

Räcker de här extra pengarna?

– Nej, inte alls. Det är precis såhär de jobbar. Man har alltså skurit ner på budgeten så att rektorerna på skolorna sitter med en budget som är minimerad  och som gör att de får säga upp folk och jobba med väldigt lite personal. Sedan kommer man under året med potter till exempelvis datorer eller vidarutbildningar, men man vet ju aldrig om det kommer varje år, så sådana här tillskott nyttjar ingenting, säger Torsten Hild.

Vad vill du ska hända nu direkt?

– Till att börja med måste man se över de akuta lägena och det handlar väldigt mycket om att få in mer personal på skolorna. Vi har även en del skolmiljöer som är mögliga där barn och personal far illa som måste åtgärdas. Sedan handlar det ju om att börja prata om skolan på ett annat sätt, att ha ett annat ekonomiskt perspektiv och se långsiktiga lösningar, säger Torsten Hild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.