Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Fördubbling av antalet TBE-fall

Uppdaterad
Publicerad

Antalet TBE-fall i Västra Götaland har nästan fördubblats hittills i år jämfört med förra året. Från 18 fall till 34.

– Vi tror att det skulle vara ännu fler fall om inte så många vaccinerat sig, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Statistiken för hela Sverige visar att att 235 fall av TBE rapporterats till och med den 22 oktober i år. Förra året anmäldes 178 fall totalt, och 2013 var det 209 fall. Det kan finnas flera anledningar till årets ökning, enligt Marika Hjertqvist.

– Hur många fästingar det finns och hur mycket folk är ute i naturen påverkar, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Regionala skillnader

Statistiken visar på stora regionala skillnader. I Stockholm har antalet anmälda fall minskat, så även i Östergötland. I Uppsala däremot har antalet anmälda fall mer än fördubblats, från 19 förra året till 46 hittills i år.

– Vi vet inte vad det kan bero på, säger Marika Hjertqvist till Nyhetsbyrån Siren.

 Även i Västmanland, Västra Götaland och Södermanland märks en relativt stor ökning. Antalet TBE-fall i Västra Götaland har nästan fördubblats hittills i år (till och med den 22 oktober) jämfört med 2014, från 18 till 34 fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.