Foto: SVT

Förening bjöd in IS-föreläsare

Uppdaterad
Publicerad

Utåt var det en kultur- och idrottsförening. Men föreningen i Lövgärdet i Göteborg kom istället att bli en moské där sympatisörer till terrororganisationen IS höll föreläsningar.

Enligt föreningens stadgar som man lämnat in till Skatteverket skulle den ägna sig åt idrott och kultur, och finnas till som stöd och vägledning för ungdomar i stadsdelen. Framförallt skulle idrottandet bestå av fotboll. När en eldsjäl hörde av sig till fastighetsbolaget Stena Fastigheter ordnade de en lokal. Ihop med stadsdelsförvaltningen och områdespolisen skapades en förening tillsammans med de unga.

Men föreningen kom också att ägna sig åt andra saker än idrott och kultur, avslöjar Uppdrag Granskning. I en diskussion på Facebook beskriver en av medlemmarna vad de egentligen är till för:

”I denna värld min vän så måste man ibland spelar för gallerian (...). Styrelsens dröm är självklart att uppnå drömmen om en legitim moské som följer profetens sunna”.

Initiativtagaren till föreningen i Lövgärdet är en man som vi kallar Hassan. Han säger till Uppdrag Granskning att syftet med föreningen var att ungdomarna på torget skulle få nåt att göra. Men på Hassans facebooksida framgår att han sympatiserar med IS och hyllar en man som vi kallar ”Erik”, han är en av de mer kända sympatisörerna i Göteborg. Innan ”Erik” begav sig till IS i Syrien var han i lokalen i Lövgärdet för att föreläsa. I en video uppmanar han fler att resa till Syrien. Det har hittills omkring 300 från Sverige gjort.

Tar inte ställning

De flesta som reser till Islamiska staten kommer från Göteborg. Men kommunen tar inte ställning mot IS, det var budskapet när Uppdrag Granskning intervjuade Sven-Johan Dahlstrand, den ansvarige för arbetet mot våldsbejakande extremism i Göteborgs stad och tillika enhetschef för Social resursförvaltning.

Så Göteborgs stad tar inte avstånd från Islamiska staten?

– Inte vad jag vet officiellt att vi har gjort det

Förstår du att det kan vara jättesvårt för många människor att förstå det?

– Absolut, det förstår jag, säger Sven-Johan Dahlstrand

För Peder Hyllengren, terrorismforskare vid Försvarshögskolan, är detta ett hårresande uttalande.

– Den här frågan har varit känslig och som att befinna sig på minerad mark. Det har resulterat i att både politiker och tjänstemän lämnat över frågan till någon annan, den någon annan har i de flesta fall blivit Säkerhetspolisen.

I ett mail några dagar innan reportaget sänds hör ledningen för Social resursförvaltning av sig till Uppdrag Granskning och skriver; ”förvaltningen tar självklart avstånd från Islamiska staten och de brott de begår”.

Från politiskt håll i Göteborg är budskapet tydligt.

– Vi tar definitivt avstånd från IS och alla liknande terrorgrupper som sprider skräck och död omkring sig, det råder ingen som helst tvekan om den saken, säger Anneli Hulthén (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hur ser kommunens arbete ut?

– Vi får ta stöd och hjälp från vår nationella samordnare och titta mer på andra länder, det finns bra exempel i Århus och Amsterdam. Men vi behöver också hjälp från dessa unga människors omgivning för att få kunskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.