Foto: SVT

Misstänkt politiker skyller på flicka

Uppdaterad
Publicerad

Nämndeman åtalats för våldtäkt mot barn har i förhör sagt att det var flickan som tog initiativ till sex och att han blev förförd.

Det framkom under rättegången som hölls under måndagen.

Den 50-årige mannen erkänner att han har haft samlag med en tonåriga flicka inne på ett ungdomsboende där hon vårdades och där han jobbade som vikarie.

Knäckfrågan för åklagaren har varit att övertyga tingrätten om att mannen kände till och förstod att han förgrep sig på en flicka som var satt under tvångsvård (LVU). Detta eftersom det är därför som det misstänkta brottet rubriceras som våldtäkt mot barn även om flickan är under 18 år.

I början av utredningen nekade mannen till att han haft samlag med flickan men medgav efter ett tag att det skett vid två tillfällen. ”Jag blev förförd helt enkelt, och jag skäms för det men det är skillnad på det och våldtäkt”.

Mannen är fortsatt häktad i väntan på dom. Han har tidigare avsagt sig alla politiska uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.