Nya förhandlingar kring otillåtet statsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Den kritiserade affären kring Topps industrilokaler i Brålanda rullar vidare.

Den kritiserade affären kring Topps industrilokaler i Brålanda rullar vidare. Idag hölls förhandling i EU-domstolen om företaget Hammar Nordic Plugg har fått otillåtet statsstöd. Om företaget förlorar så tvingas de betala 14,5 miljoner kronor.

Västnytt har tidigare granskat den så kallade Toppfrysaffären där slarv med dokument och olagliga beslut låg bakom en omfattande förlustaffär för Vänersborgs kommun.  Det var när företaget Topp Livsmedel i Brålanda riskerade att läggas ner som Vänersborgs kommun beslöt sig för att köpa anläggningen för att försöka rädda kvar arbetstillfällen. 

Beslut om tidigast två månader

Den 13 februari 2008 köptes anläggningen för 17 miljoner kronor av kommunens fastighetsbolag, Fastighets AB Vänersborg. Redan samma dag hyrde fastighetsbolaget ut anläggningen till företaget Hammar Nordic Plugg. De fick även en option som gav dem rätt att köpa anläggningen till ett fast pris, åtta miljoner kronor, vilket de också gjorde den 11 augusti. För kommunen innebar det en förlustaffär på nio miljoner kronor. En kort tid senare ingick Hammar ett avtal med bolaget Nya Topp om att sälja delar av anläggningen för 40 miljoner kronor.

2012 beslöt EU-kommissionen att affären mellan Hammar och Vänersborgs kommun innebar ett olagligt statsstöd. Kommissionen ansåg att Hammar fått fabriken 14,5 miljoner för billigt. Pengar som skulle betalas tillbaka. Hammar överklagade beslutet till EU-domstolen som idag, tre år senare, hade förhandling. 

Ingen företrädare för Hammar Nordic Plugg vill kommentera dagens domstolsförhandling till Västnytt. EU-domstolens beslut kommer tidigast om två månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.