Den grusplan som klubben använder förslås bli boende för ensamkommande flyktingbarn. Foto: Askims IK

Fotbollsplan kan bli flyktingboende

Uppdaterad
Publicerad

Askims IK har länge kämpat för att få göra om kommunens grusplan till konstgräs för att klubben ska växa. Nu föreslås planen i stället bli boende för ensamkommande flyktingbarn.

Det var under måndagen som brevet från Stadsbyggnadskontoret damp ned i klubbens brevlåda. Den grusplan som klubben använder förslås bli boende för ensamkommande flyktingbarn.

Askims IK har i två års tid haft dialog med Göteborgs stad om att arrendera grusplanen och göra om den till konstgräsplan för att kunna utöka verksamheten.

Flyktingboende i Göteborg

– Vi behöver den här planen för att kunna ha en bred verksamhet. Redan i dag har vi fyra lag som inte får plats, säger Lars Fallberg ordförande för Askims IK.

”Kommunen borde lyssna”

Enligt Fallberg har man inom föreningen räknat med att kunna göra om och använda fotbollsplanen. De har sparat pengar och varit i kontakt med sponsorer för att få råd med satsningen. Under hösten startade Askim IK ett damlag som om flyktingboendet blir verklighet inte kommer att ha någonstans att träna.

Lars Fallberg understryker att problemet inte handlar om att det är ett boende för ensamkommande flyktingbarn som planeras på platsen, utan att föreningen blir av med en av sina fotbollsplaner.

Läs mer: Fotboll för integration

 Askims IK har tagit flera initiativ för att integrera invandrare i samhället så som träningstillfällen och fotbollsturneringar för ensamkommande flyktingar.

– Man biter ju sig själv i svansen genom att göra på det här sättet. Kommunen borde lyssna på de ideella föreningar som försöker hjälpa. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingboende i Göteborg

Mer i ämnet