Foto: SVT

Framtidstro i Nössemark

Uppdaterad
Publicerad

När det nu står klart att sågen blir kvar i den dalsländska orten var samtalsämnet givet vid dagens 11-kaffe i lanthandeln.

– Det är klart att det ska finnas ett sågverk här i Nössemark där skogen finns, säger Mats Victorsson.

Det är dagen efter glädjebeskedet i det lilla samhället, bara några kilometer från den norska gränsen. Sågverket med de 40 anställda får vara kvar efter det att Moelven sålt verksamheten till Vida koncernen.

Framtiden för sågen har varit ett stående samtalsämne för sällskapet som träffas hos den lokala handlaren dagligen för förmiddagskaffe.

– Man har ju varit osäker innerst inne, men ändå hoppats att det skulle lösa sig, säger Lennart Svensson som var med när sågverket startade upp 1974.

– Men vi har ju ändå försökt att vara positiva när vi pratat om det, fortsätter Thomas Martinsson.

– Här löser sig ju alla världens problem, fyller Sten-Åke Berg i och skrattar.

Glädjande besked

Nedläggningshotet har funnits sedan i somras. Karl-Erik Andersson, ombud för det lokala GS-facket, har varit med om flera nedläggningar av andra fabriker i Dalsland. Att det den här gången blev en positiv utveckling gläder honom.

– Det är ett mycket glädjande besked och en väldigt fin julklapp som vi väntat på väldigt länge, säger han.

Nu pratar Vida om att investera uppemot en kvarts miljard i anläggningen, vad tänker du om det?

– Jättemycket, med de investeringarna som planeras så ger det ju en trygghet lång tid framöver.

Produktion dröjer

Men ett problem finns kvar. På grund av investeringarna och ombyggnation kommer det dröja minst ett halvår innan produktionen drar igång. Dagens anställda vet helt enkelt inte när de nya jobben finns att söka.

– Här måste vi göra en gemensam sak för att göra en bra grej av det här. För att skicka hem hela styrkan, det måste vara helt förkastligt, säger Karl-Erik Andersson, fackligt ombud.

Liknande uppfattning finns hos Vida koncernen och Dals-Eds kommun.

– Det är en fråga som vi naturligtvis kommer försöka engagera oss i. Att under en stilleståndsperiod ordna med kompetensutveckling eller liknande och det arbetet har vi redan inlett och haft en del kontakter, säger Martin Carling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.