Fyra häktade för grov våldtäkt mot barn

Uppdaterad
Publicerad

På fredagseftermiddagen häktades fyra av de totalt nio tonårspojkar som misstänks för grov våldtäkt mot barn i Angered.

– De har deltagit på olika sätt. För att våldta någon krävs en viss aktivitet men det behöver inte betyda att man har sexuellt umgänge, säger kammaråklagare Jonas Martinsson.

Två av de nio misstänkta pojkarna har släppts på fri fot på grund av att de inte haft samma inblandning i våldtäkten som övriga. Ytterligare tre är yngre än 15 år och kan därmed inte hållas frihetsberövade.

– Det är så lagstiftningen ser ut. Vi kan bara ha kvar dem i förhör i totalt sex timmar, sedan får de gå hem om inte socialtjänsten går in med beslut, säger Jonas Martinsson.

Fredagens häktningar gällde därmed fyra av de totalt nio misstänkta pojkarna. Misstanken för en av dem gäller medhjälp till brott. Våldtäkten ska ha ägt rum i slutet av augusti eller början av september förra året.

– Detta har kommit fram på annat sätt än att målsägande har gått och anmält det, säger Lars Palm som även han är åklagare i målet.

– Jag vill inte kommentera bevisningen, men den består inte bara av utsagor. Nu gäller det att gå vidare med den bevisningen, säger Lars Palm.

Polis och åklagare vill inte lämna några närmare detaljer om brottet eller om offret, men våldtäkt mot barn betyder att det är en person som är under 15 år. Pojkarna är födda mellan 1998 och 2001.

– Det är personer som känner varandra, säger Lars Palm.

Misstanken mot pojkarna är på sannolika skäl, det vill säga den högre graden.

Samtliga nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.