Gamla dataspel är heta på retrospelsmässa

Uppdaterad
Publicerad

Kön ringlade sig lång utanför Eriksbergshallen när det på lördagen var dags för den årliga retrospelsmässan i Göteborg.

Som en motpol till dagens komplexa spelvärldar upplever de klassiska dator- och tv-spelen en renässans. Och det handlar inte enbart om nostalgiska 70- och 80-talister som vill återuppleva sin barndom. Även unga lockas av retrospelen.

– Jag tror det är kulturen, alltså att det är sjukt roligt, säger Camilla Svedberg Halvarsson. Kompisen Stephanie Holmqvist som också står i kön håller med:

– Allt som är gammalt får ett uppsving.

Jon Mio Fredriksson för dagen utklädd till Link från det klassiska dataspelet Legend of Zelda var inte ens född när många av de gamla dataspelen på mässan var nya. Men han gillar de gamla spelen bäst.

– Jag gillar retrospelen mer än de nya spelen faktiskt. Man kan se lite mer hur det var förr i tiden. Och hur folk byggde upp sina spel då.

– De hade mer själ förr tycker jag, i dag är det mycket yta,  säger retrospelsmässans Markus Swerlander, som räknar med över 2 000 besökare till lördagens mässa i Eriksbergshallen i Göteborg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.