Foto: AFP/TT

Gärningsmannen var okänd för polisen

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern mördade i dag två personer i en knivattack på en skola i Trollhättan. Frågan många ställer sig efter det brutala attackerna på Kronans skola är varför? Gärningsmannen är död och polisen arbetar intensivt för att kartlägga hans liv och motiv. Samtidigt tecknas en bild av en ung man fascinerad av nazismen.

Det var i förmiddags som en polispatrull kom till Kronans skola i stadsdelen Kronogården i Trollhättan. Scenerna som mötte dem där beskrivs som kaotiska och skadade människor fanns både utanför och inne i byggnaden.  

På en bild som togs av en elev på skolan syns gärningsmannen. Han är klädd i svarta kläder, bär en lång svart rock, är maskerad och bär hjälm. I handen håller han ett långt svärd och poserar med två elever på skolan. Eleverna ska ha trott att det var ett skämt och därför ställt upp på bilden. 

Skolattacken i Trollhättan

Två skott

Enligt polisen ska mannen förutom svärdet också varit beväpnad med andra stickvapen. Gärningsmannen lokaliserades till andra våningen och patrullen valde att öppna eld mot honom i samband med konfrontationen.

Två skott avlossades, varav ett träffade mannen. Var på kroppen skottet tog är oklart, men skottet var dödande.  

Flera tillslag

På presskonferensen i stadshuset i Trollhättan i eftermiddags uppgav polisen att han var okänd för dem sedan tidigare. Det vi vet i nuläget är att han var boende i Trollhättan och var i 20-årsåldern. Under dagen har husrannsakningar gjorts i mannens bostad och på andra adresser i Trollhättan.

Mannen har inte gått på skolan och varför han slog till mot skolan är oklart. I sociala medier har han uttryck intresse för nazismen, Andra världskriget och Adolf Hitler. Polisen uppger dock att han inte haft några kända kopplingar till högerextrema eller nazistiska miljöer. Den hjälm mannen bär på bilden är också förvillande lik den som Nazitysklands soldater bar under andra världskriget.

Bilden spreds sedan via nyhetsbyrån AFP, som sägs visa gärningsmannen. Bilden ska ha tagits av en elev på skolan. AFP:s Stockholmskontor säger till SVT Nyheter att de kontrollerade bildens äkthet innan den släpptes.

Säkerhetspolisen har under dagen kopplats in på fallet och kommer att bistå polisen med kunskap och expertis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet