Foto: Arkivbild SVT

Göta kanal behöver rustas upp för hundratals miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Eftersatt underhåll, ökat slitage och nya krav vad gäller säkerhet gör att upp mot en halv miljard behöver investeras.

– Ska kanalen fortsätta att vara i drift måste de här pengarna fram, säger Anders Donlau, vd vid statliga Göta kanalbolag.

2014 startade bolaget arbetet med en förstudie för att ta reda på vilka insatser som krävs för att kanalen ska kunna leva vidare som besöksmål och kulturarv. Slutrapportern visar på omfattande renoveringsbehov.

– Det är ett helt annat slitage idag med stora moderna båtar. När kanalen byggdes fanns inte ens propellrar, säger Anders Donlau.

Behöver snabba besked

Underhållet av kanalen har varit eftersatt under många år. Utöver engångsinvesteringen på nästan en halv miljard behöver Göta kanalbolag ytterligare 25 miljoner årligen för att inte hamna i en liknande situation igen.

En annan bidragande orsak till de ökade kostnaderna är nya bestämmelser vad gäller säkerheten vid dammar.

Enligt Anders Donlau behöver inte alla pengar skjutas till från staten. Bolaget har egna intäkter från verksamheten och äger också mycket skog, mark och fastigheter som kan säljas. Göta kanalbolag kommer också att undersöka möjligheterna att få EU-stöd. Men det är bråttom.  Staten behöver lämna besked snarast då arbetet behöver börja redan till hösten.

– Vi gör detta för att vi vill bevara kanalen i ytterligare 200 år, säger Anders Donlau.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.