Högsta förvaltningsdomstolen godkänner inte böter för vattenpipor utan tobak. Foto: SVT

Göteborg backar om vattenpipor

Uppdaterad
Publicerad

Ett kafé i Göteborg som serverar vattenpipor fick böter förra året eftersom kommunen misstänkte att piporna innehöll tobak. Men sådana generella böter ska inte delas ut enligt Högsta förvaltningsdomstolen.

På ett kafé i Göteborg serveras både vattenpipor med och utan tobak. Enligt kaféet själva röks piporna med tobak i ett speciellt rökrum, medan pipor utan tobak röks i resten av kaféets lokaler.

Att röka tobaksfria pipor är inte emot lagen som den ser ut i dag. Men förra året fick kaféet böta 5.000 kronor efter en inspektion av miljöförvaltningen. Detta eftersom inspektörerna inte kunde vara säkra på att piporna som röktes utanför rökrummet inte innehöll tobak.

Tar ett steg tillbaka

Ett likadant fall skedde i Södertälje där kommunen också gett vite till ett kafé med vattenpipor eftersom de inte var säkra på om de innehöll tobak eller inte. Det blev en utdragen rättsprocess som pågick i flera år och den har nu avgjorts i Högsta förvaltningsdomstolen, den högsta rättsliga instansen.

Göteborgs stad har väntat på domen för att få riktlinjer. Domstolen ger beskedet att Södertälje kommun inte får utfärda böter utan bevis på att piporna innehåller tobak. Den domen blir nu alltså även vägledande för Göteborg.

– Domen som har kommit ger en tydlig signal om att vi inte ska fatta den typen av beslut. Vi får ta ett steg tillbaka och fundera på hur vi ska bedriva tillsynen över vattenpiperökning över huvud taget, säger Andreas Leverinsson som är enhetschef på Miljöförvaltningen i Göteborg till SVT Nyheter Väst.

– Ett alternativ är givetvis att beslagta det som de sitter och röker i stunden och skicka det på någon slags analys. Jag tycker inte att det känns som ett särskilt effektivt sätt att bedriva tillsyn på. Det är svårt för oss att kontrollera framåt och jag har inget riktigt bra svar på hur vi ska kunna bedriva tillsynen utifrån de förutsättningar som vi har just nu.

Betalar inte tillbaka

Böterna har redan betalats av kaféet i Göteborg. Trots att det gjordes utan att det bevisats om piporna som röktes utanför rökrummet innehöll tobak kommer inte böterna att betalas tillbaka.

– Det beslutet har vunnit laga kraft och överklagades till och med. Det höll i omprövningen och därför står det beslutet fast och kan inte ytterligare omprövas, säger Miljöförvaltningen i Göteborgs enhetschef Andreas Leverinsson till SVT Nyheter Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.