Göteborg pressat om sprututbyte

Uppdaterad
Publicerad

– Det är en lång rad instanser världen runt som är överens om att det här är meningsfullt att göra och vi blir ju pinsamma internationellt om vi inte gör som man gör på alla andra ställen där man litar på forskning, säger Hugo Wallén som är verksamhetschef vid Beroendekliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Den kontroversiella frågan om sprututbyte för missbrukare för att minska risken för att smittas av HIV och hepatit C verkar särskilt känslig i Göteborg.

Folkhälsomyndigheten, Världshälsoorganisationen, EU:s smittskyddsmyndighet, Internationella röda korset, Världsbanken och Västra götalandsregionen ställer sig alla bakom metoden. Men i Göteborg låter man sig inte övertygas.

– Vad gäller HIV så är smittan väldigt liten i Sverige och vad gäller Hepatit C så har vi väldigt bra siffror i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Vi har färre smittade än både Malmö och Stockholm där de har sprututbytesprogram, säger Marina Johansson (S) som är kommunalråd i Göteborg.

Osäkra siffror

Enligt Hugo Wallén är siffrorna osäkra då man inte har testat alla missbrukare i landet.

En annan förklaring till de låga siffrorna är att missbruket i Göteborg ser annorlunda ut med fler som röker sina droger istället för att injicera.

– Sedan finns det en risk att epidemier utbryter och då blir situationen väldigt allvarlig. Vi vill sätta in åtgärder innan det blir så, säger han.

En tidsfråga

Hugo Wallén vid Beroendekliniken får medhåll av statsepidemiologen Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.

– Det finns ingen missbrukspopulation som är immun mot den här smittspridningen. Det är bara en tidsfråga. Det är ungefär som att säga att jag inte behöver någon brandförsäkring bara för att mitt hus inte brunnit ner, säger han.

Göteborgs kommunalråd Marina Johansson har i flera intevjuer sagt att forskningen vad gäller effektiviteten att förhindra smitta genom sprututbytesprogram är tvetydig och att hon vill se mer belägg innan hon ändrar sig.

”Helt rabiata”

Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten är dock klar över sin syn på bevisläget.

– Extremt övertygande. Göteborg är inte bara ensamma i Sverige, utan snart i hela världen om att inte ha ett bytesprogram. De är helt rabiata där nere.

– Det är ingen hundraprocentig metod, säger Hugo Wallén vid Beroendecentrum. Vi har inga sådana i vården för någonting men det hjälper.

Marina Johansson har i sin kontakt med sprututbyteskliniken i Malmö fått veta att många av de missbrukare som kommer dit första gången redan har injicerat i flera år. Många missbrukare är heller inte konsekventa utan fortsätter att dela sprutor och bomulltussar då och då.

– Så länge vi inte har mer belägg ser jag ingen anledning att styra om resurserna, säger hon.

Jämför med bilolycka

Men Hugo Wallén tycker inte att det är några argument mot att införa sprututbyte i Göteborg.

– Det innebär en risk varje gång personer delar på en nål, och varje gång vi kan förhindra det minskar den risken.

Göteborgs linje är att istället fokusera på att förhindra missbruk och att genom uppsökande verksamhet hjälpa personer att sluta ta narkotika.

– Vi ska hjälpa personer ur missbruk inte förse dem med verktyg som leder till döden, sa hon i en intervju i SVT i våras.

Men Hugo Wallén tycker inte att det ena utesluter det andra.

– Vi avstår ju inte att operera en person som kört för fort med bilen och krockat. Vi hjälper människor även om de har försatt sig i sin situation på ett sätt som man kan tycka är dumt eller fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.