En av de åtalade göteborgarna (röda cirkeln) poserar med mannen som senare blev IS militäre befälhavare (tvåa från vänster i främre raden). Foto: Polisens förundersökningsmaterial & TT

Göteborgare poserar med IS högste militäre befälhavare

Uppdaterad
Publicerad

En av de terroråtalade göteborgarna finns på bilder tillsammans med mannen som numera sägs vara IS militäre befälhavare.

I förundersökningen kring de båda terrormisstänkta göteborgarna finns ett stort antal bilder. Förutom de båda åtalade finns även ett stort antal andra okända personer. Men de åtalade syns också tillsammans med högt uppsatta IS-ledare

På flera av bilderna syns den åtalade 30-åringen tillsammans med Abu Omar al-Shishani, en av terrorgruppens frontfigurer.

Terrordömda göteborgare

Slogs mot Ryssland

IS-toppen al-Shisani var en gång i tiden sergeant i den georgiska armén och var med och slogs mot Ryssland under Georgienkriget 2008. Efter detta ska al-Shisani ha radikaliserats, och under åren 2012 till 2013 ledde han en grupp utländska krigare i Syrien som kallades Jaish al-Muhajireen wal-Ansar, som betyder ungefär ”Migrantarmén”.

Det är med den gruppen som de terroråtalade göteborgarna ska ha stridit med, enligt åklagaren.

– Det hela är komplicerat. Jag kan visa att 30-åringen finns på bilder med den gruppen, men det är mer osäkert om 32-åringen också har varit med i samma grupp, säger åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström till SVT Nyheter Väst.

Blev en del av IS

Enligt uppgifter i flera medier räknas Abu Omar al-Shishani i dag som IS militäre befälhavare. Men det finns obekräftade uppgifter om att han ska ha dödats nyligen.

Vid tidpunkten när fotot togs fanns ännu inte IS i Syrien. Gruppen som leddes av al-Shishani ska ha blivit en del av IS en tid efteråt.

Det finns också bilder i förundersökningsmaterialet där 30-åringen poserar framför Islamiska statens flagga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordömda göteborgare

Mer i ämnet