Sandarna C:s arbetsbörda ska förhoppningsvis kunna fördelas mellan fler klubbar. Foto: SVT

De vill fördela flyktingarna mellan fotbollsklubbarna

Publicerad

Allt fler ensamkommande flyktingbarn spelar fotboll. En bra yta för integration anser Göteborgs fotbollförbund. Men att Sandarna C tar huvudansvaret i staden är inte längre rimligt anser man.

Sandarna C, ett lag i Majorna med ensamkommande flyktingbarn växer oerhört snabbt. När de började för två år sedan var de runt 15-20 pojkar. Nu är de över 130 och laget fortsätter växa.

– Det blir för tufft för Sandarna C, så vi måste hjälpa till att lasta av dem, säger Ulf Carlsson, kanslichef på Göteborgs fotbollförbund.

#flykt

Vill involvera fler klubbar

Ansvaret måste delas anser GFF, Göteborgs fotbollförbund. Därför har de tillsammans med Sandarna C tagit initiativ och bjudit de runt 180 föreningar som verkar i området till ett möte i nästa vecka.

– Där skall vi läsa av vad föreningarna gör och se om vi kan samordna verksamheten. Vår tanke är att använda Sandarna C:s arbetsmetodik med de ensamkommande flyktingbarnen och sprida ut oss på fler ställen och i fler klubbar, säger Ulf Carlsson.

Man tror att representanter från 30-40 föreningar kommer till nästa veckas möte. Där hoppas man att arbetet med att dela upp Sandarna C nästan orimliga arbetsbörda kan börja.

– Vi är oroliga för att Sandarna C, som har en fantastisk verksamhet, att de går i väggen. En enkel ekvation är att Sandarnas närmare 150 ungdomar behöver delas upp. Säg att vi kunde skapa fyra – fem sådana verksamheter, som vi kan sprida ut på olika föreningar och även geografiskt, säger Ulf Carlsson.

Kan hjälpa ensamkommande

Göteborgs fotbollförbund ser på den senaste tidens ökande tillströmning av ensamkommande flyktingbarn som något de måste arbeta med.

– Man kan antingen förneka det eller så vill man vara en del av processen att hjälpa, och jag tror att de allra flesta i våra verksamheter vill vara en del av den processen, säger Ulf Carlsson.

Om man ser på fotbollen i sig. Tror du det är en bra yta att starta ett integrationsarbete?

– Absolut. Och jag tror att man har missat i integrationsarbetet när man inte tagit med föreningslivet. Och det låter lite naivt att nämna fotbollen, att fotbollen löser allt, men den finns överallt och det är ett språk som alla talar. Därför tror vi att fotbollen och övrigt föreningsliv kan spela en betydligt större roll än vad det gör idag, säger Ulf Carlsson.

Om kommunen skjuter till resurser så finns tankar på att anställa en sorts integrationskonsulter.

– Det finns ett rätt stort engagemang i våra föreningar. En tanke vi haft är att dagtid, när vi har lediga fotbollsplaner, att vi skulle kunna erbjuda enkel fotbollsträning och att man som nyanländ tog sig dit innan man gick vidare till föreningarna. Men då behöver vi mer resurser, säger Ulf Carlsson.

Men pratar du tjänstetillfällen och att någon måste betala det här?

– Ja, det gör vi, men vi tror också att det är värt de pengarna, säger Ulf Carlsson, kanslichef på Göteborgs fotbollförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet