Gothia Cup väljer bort Sjumilaskolan

Uppdaterad
Publicerad

Gothia cup väljer för andra året i rad att inte använda Sjumilaskolan i Biskopsgården som sovplats. 

Ansvariga i stadsdelen reagerar med besvikelse och Gothia cups generalsekreterare medger idag att man inte tänkt på vilka signaler beslutet sänder.

Efter att under flera år ha använt Sjumilaskolan som sovplats under Gothia Cup, världens största ungdomsturnering i fotboll, valde ledningen för turneringen förra året att inte använda skolan.

Då sades det vara av säkerhetsskäl. Under våren hade det varit stor social oro i stadsdelen Biskopsgården och arrangörerna ska ha varit oroliga för besökarnas säkerhet.

Beslutet väckte stark kritik då. Men nu väljer Gothia Cup återigen att inte använda skolan.

– Det är beklagligt. Det här riskerar att ytterligare skapa en känsla av utanförskap för de boende i området, säger Torleif Larsson, stadsdelsdirektör i Västra Hisingen.

Under Gothia Cup kommer närmare 40 000 deltagare från hela världen. 60 skolor i Göteborg används som sovplatser för besökarna.

Men enligt Gothia Cups generalsekreterare är det inte främst säkerheten som ligger bakom att man väljer bort Sjumilaskolan.

– Det är många parametrar som vägs in. Sjumilaskolan ligger inte jättebra till och det är inte så att vi behöver fler skolor i det området, säger Dennis Andersson.

Samtidigt uttrycker Dennis Andersson en viss ånger över situationen.

– Det finns också ett symbolvärde i att vi befinner oss i vissa utsatta stadsdelar. Det är ett ansvar vi har men som vi kanske inte har tagit i det här fallet.

Varför?

– Vi tänkte nog mer på de praktiska detaljerna.

Stadsdelsdirektören har inte gett upp hoppet.

– Om jag bara får tag på ledningen för Gothia Cup så vill jag diskutera om vi kan göra något för att få dem att ompröva detta beslutet. Det hade varit väldigt betydelsefullt för stadsdelen, inte minst för många av ungdomarna som ser det här som sommarens stora höjdpunkt, säger Torleif Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.