Grästorps kommun har hamnat i blickfånget Foto: TT/SVT

Grästorp tar ställning mot Svenskarnas parti

Publicerad

Grästorps kommun har hamnat i blickfånget sedan skolchefen Pernilla Bjerkesjö bestämde att Svenskarnas parti inte är välkommet till kommunens skolor.

Utspelet kom efter att Skolverket gått ut med information till landets kommuner om att man inte får välja vilka partier som ska få komma till tals i skolorna. Öppnar man dörren för ett parti, måste man öppna dörren för alla.

I Grästorp är frågan särskilt aktuell då nynazistiska Svenskarnas parti har en plats i kommunfullmäktige sedan förra valet.

– Svenskarnas partis partiprogram strider mot såväl skollagen, läroplanen som vår värdegrund. Alla har rätt att komma till tals men inte hos barnen, säger Pernilla Bjerkesjö.

Positiva reaktioner

Sedan nyheten om Grästorps ställningstagande kom ut har Pernilla Bjerkesjö fått en mängd reaktioner från såväl de egna kommuninvånarna som personer i resten av landet.

– Det har varit övervägande positiva rektioner. Många från Grästorp säger sig vara stolta över att tillhöra en kommun som tar ställning.

Men bland grannkommunerna är det än så länge ingen som valt att följa Grästorps linje.

– Vi har haft dialog med vår skoljurist och med rektorerna och kommit fram till att vi följer Skolverkets riktlinjer, säger Anne-Len Kriewits som är verksamhetschef för grundskolan i Vänersborgs kommun.

Även i Lidköping har man valt att göra som Skolverket sagt, och har beslutat att inga partier ska få besöka grundskolorna.

– Eleverna får tillsammans med lärare besöka valstugorna istället, säger Ulf Karlsson, barn- och skolchef.

Ulf Karlsson understryker dock att beslutet inte har något med debatten kring Grästorps ställningstagande att göra.

Kan fatta liknande beslut

I Vara har frågan än så länge inte blivit aktuell då de inte fått någon förfrågan från Svenskarnas parti.

Inte heller i Essunga har frågan kommit upp men Bo Svensson som är förvaltningschef valde i veckan att ta kontakt med Pernilla Bjerkesjö för att visa sitt stöd.

– Jag sa till henne att hon har ett gott civilkurage. Det är viktigt att ta ställning, säger han till SVT Västnytt.

Bo Svensson utesluter inte att Essunga fattar ett liknande beslut som Grästorp om de skulle få en förfrågan från Svenskarnas Parti.

Pernilla Bjerkesjö är glad över allt stöd Grästorp har fått men hade gärna sett att fler vågade säga ifrån.

– Jag hade hoppats att fler var modiga nog att säga nej, säger Pernilla Bjerkesjö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.