Foto: SVT

Han nekas nya lungor – för gammal

Uppdaterad
Publicerad

Utan nya lungor har han inte långt kvar ett leva. Men trots att Krister Magnussons enda hopp är att få nya lungor säger läkarna nej.

Varje andetag är en kamp. Att resa sig ur sängen och gå på toaletten är ett stort projekt. Krister Magnusson är 55 år. Sedan flera år tillbaka lider han av sjukdomen lungfibros som i rask takt förstör lungorna. Varför han fått sjukdomen är oklart och han säger själv att han har inte rökt på många år. Han sitter på sängkanten och flämtar. Efter varje fråga får han ta en paus för att hämta andan. Ändå är det nästan ett mirakel att han över huvud taget sitter här på lungavdelningen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. För några veckor sedan kollapsade hans lungor och han fick åka in akut. Han hamnade i respirator på intensivvårdsavdelningen och föll i koma.

– De tänkte stänga av respiratorn, men jag vaknade till liv, berättar Krister Magnusson.

Brorsonen Michell Alfredsson sitter bredvid på sjukhussängen. Han hade redan skrivit statusuppdateringen ”vila i frid farbror” på Facebook när Krister oväntat vaknade upp.

– Har man väl vaknat ur koma och respirator då visar man en stark vilja att vilja leva, säger Michell Alfredsson.

”Väljer och vrakar”

På intensivvårdsavdelningen fick Krister snabbt namnet ”mirakelmannen” efter uppvaknandet. Nu kämpar han för att få nya lungor och ett drägligt liv. En kamp som han hittills har förlorat.

Krister Magnusson har nämligen redan genomgått en transplantation, för sex år sedan, och det gör att han hamnar långt ner i listan bland patienter som läkarna prioriterar. Dessutom finns det andra, yngre patienter som läkarna bedömer skulle ha bättre nytta av de få fungerande donerade lungor som finns att tillgå. Men Krister Magnusson har svårt att ta till sig argumenten.

– Läkarna bara väljer och vrakar vilka som ska ha och vilka som inte ska ha, menar Krister Magnusson.

”Jag som beslutar”

Att en ny operation dessutom skulle innebära vissa risker tycker han heller inte är ett hinder.

– Jo, men det är ju jag som beslutar över mitt eget liv att jag vill göra detta.

Lyckas det så lyckas det, menar han. Brorsonen håller med.

– Krister är ju 55 år och det är ju ingen ålder. Alla ska vi ha rätten till att leva helt enkelt, tycker Michell Alfredsson.

Efter avslaget på donationscentrum i Göteborg har Krister Magnusson vänt sig till Lund, det andra specialistsjukhuset i Sverige som också genomför lungtransplantationer. Han hoppas på att få en ”second opinion”.

Har de räknat ut dig för lätt?

– Ja, de har de nog gjort. Det har de nog gjort flera gånger om tror jag. Nej, jag ger mig inte i första taget, säger Krister Magnusson.

Fakta: Lungfibros

Lungfibros är en sjuklig ökning av bindväven i lungorna. Detta för med sig andnöd. Orsaken till lungfibros kan vara en inflammatorisk sjukdom i de allra minsta bronkerna och lungkärlen. Dessutom finns det lungfibros utan någon känd orsak. Behandlingen vid lungfibros består av kortison eller cellgift, vilket hjälper en del personer men inte alla. I mycket ovanliga fall kan det bli aktuellt med lungtransplantation. Rökning ökar risken för att drabbas.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.