Foto: SVT

Här är de nya hudfärgade plåstren

Uppdaterad
Publicerad

Christina Löwenström och Camilla Hedberg följde debatten om de hudfärgade plåstren i somras. Nu vill de göra mörkare hudfärgade plåster mer tillgängliga på den svenska marknaden.

– Försäljarna har skyllt på att det har varit svårt att hitta – men nu har vi hittat det, säger Christina Löwenström.

I somras rasade en debatt angående hudfärgade plåster. Det var P3 Nyheter som först rapporterade att de på de svenska apoteken endast såldes i en färg – beige.

– Det är någon som har bestämt att jag inte har en hudfärg som räknas i samhället. Det är en viss sorts avhumanisering, sa aktivisten Steffi Aluoch till P3.

Motreaktionerna blev också starka. Bland annat skrev Danmarks utrikesminister Kristian Jensen på Facebook: ”Är ännu en gång glad för att jag inte bor i Sverige...” och länkade till artikeln. 

”Blev förvånad”

Efter att ha följt debatten bestämde sig göteborgarna Christina Löwenström och Camilla Hedberg för att göra något åt saken.

– Jag kände igen problemet eftersom jag själv är mörkhyad, förklarar Christina Löwenström.

Hon lade själv ut ett inlägg på Facebook om saken och det blev en massiv motreaktion om att det fanns andra viktigare saker i världen. Hon säger att hon blev chockad av reaktionerna.

– Jag blev förvånad över att ett plåster kan skapa en sådan debatt. Vi har så många andra saker som är anpassade efter människors behov.

Hittade leverantör i USA

Också Camilla Hedberg blev överraskad över reaktionerna och åsikterna som framfördes i debatten.

– Just att vårt behov väckte en sådan irritation hos många, det känns mer problematiskt än att själva produkten inte fanns, säger hon.

Tillsammans lyckades de hitta en leverantör i USA. Och nu har de fått agenturen för Norden och lyckats sälja in produkten till ett svenskt apoteksbolag.

– Det är klart att om jag får ett sår på näsan till exempel, så sticker det ut om jag har ett vitt plåster. Det finns ett stort intresse för mörkare hudplåster, både från barn och vuxna, säger Christina Löwenström.

”Ska vara inkluderande”

Christina Löwenström är politiker för Moderaterna och är bland annat tredje ersättare i riksdagen och ledamot i stadsdelsnämnden Majorna-Linné. Men plåsterinitiativet har inga politiska förtecken menar hon.

– Det här gör jag för att jag har tre barn som är mörka. Inte för att pusha mig själv som politiker. Det handlar om att alla ska vara inkluderade i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.