Han offrar håret för cancerdrabbade. Foto: SVT

Här klipper Kurt av sig håret för cancerdrabbade

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen och lördagen kan långhåriga klippa sig och donera sitt hår till bröstcancerdrabbade. En av de första som gjorde det var 20-åriga Kurt Areskoug från Stenungsund.

Det är Bröstcancerföreningen Johanna Göteborg Bohuslän som arrangerar hårklippningen. Under helgen kommer hittills tretton anmälda att donera sitt hår som sedan kommer att bli peruker till bröstcancerdrabbade. Men är man sugen på att hjälpa till finns det fortfarande en möjlighet.

– Det är bara att komma hit med nytvättat hår så kan våra duktiga frisörer klippa er, säger Rose-Marie Fredriksson, ordförande i Bröstcancerföreningen Johanna Göteborg Bohuslän.

En av de första frivilliga är Kurt Areskoug, han har sparat sitt hår i flera år och när han fick frågan om han kunde donera sitt hår fanns det ingen tvekan.

– Min faster frågade mig, och jag sa ja. Någon annan vill nog ha det mer än mig så de borde få det, säger Kurt Areskoug.

Första gången någonsin

Det är första gången man arrangerar Johannaklippet, men man hoppas på att det blir något återkommande och som blir vanligare.

– Det här eventet har vi startat för att sätta fokus på de psykosociala frågorna som bröstcancerdrabbade står inför. Till exempel att förlora sitt hår. Det är för många en oerhörd chock, och man har mycket, mycket svårt att acceptera hur man ser ut efteråt. Människor vill ge, det är inte bara någon som behöver stöd utan det finns ju också oerhört många som vill ge och här visar dom personerna som donerar sitt hår att de vill stödja, säger Rose-Marie Fredriksson.

Frisören Pia klipper sakta av Kurts hår som är samlat i en tofs. När hon har klippt av det tar hon upp det och visar i spegeln i kurt och för åhörarna som har samlats runt.

– Oj! brister han ut.

Och han får applåder.

– Det känns annorlunda, men på ett sätt är det att gå tillbaks i tiden. Så här såg jag ut för några år sedan också, säger Kurt Areskoug.

Håret blir nya peruker

– Det här håret går nu vidare till en perukmakare här i Göteborg som betalar för håret, för 30 centimeter hår får vi 450 kronor och så kommer det att tillverkas peruker. Hade jag fått en peruk med ett mänskligt hår så hade jag nog funderat lite över vad är det för fantastisk människa som har velat skänka sitt hår för att jag ska kunna få en bra peruk, säger Rose-Marie Fredriksson.

Vaför är det här viktigt för dig?

– Nu har jag haft möjligheten att kunna ha långt hår, men det är inte alla som kan det. Och hår kan vara väldigt viktigt för personer och deras identitet. Så jag tänker att om det hjälper dom att må lite bättre så tycker jag att det är något gott jag gör, säger Kurt Areskoug.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.