Helikoptrar flyger in skadade soldater till Sahlgrenska

Uppdaterad
Publicerad

Blackhawk-helikoptrar flyger in skadade soldater till Sahlgrenska i stor arméövning.

Aktiviteterna på Sahlgrenska universitetssjukhuset är en del i en större arméövning i Sverige. Tre av Försvarsmaktens Blackhawk-helikoptrar kommer under måndagen att lämna av 25 personer som låtsas vara skadade på sjukhusets helikopterplatta. Syftet är bland annat att testa och förbättra sjukhusets förmåga att ta emot ett stort antal skadade vid ett eventuellt militärt ingrepp.

25 skadade soldater

– Vi på SU brukar träna olika katastrofscenarier ett par gånger om året och i dag gör vid det tillsammans med militären, säger Per Karlsson, områdeschef på Sahlgrenska.

Vad är det som är speciellt med den här övningen?

– Det är att det är ett stort antal skademarkörer, 25 stycken alltså soldater som spelar skadade, som transporteras in med helikopter och vi ska på bästa sätt ta hand om dem, under pågående daglig drift. Vi tar emot dom, bedömer dom och tar de till akuten och så lägger vi upp en plan för hur de skulle ha behandlats om det varit på riktigt. Men vi kommer inte dra in de på intensivvården och operation och utan stannar med den bedömning över hur vi skulle ha gjort, säger Per Karlsson.

Samarbete med Försvarsmakten

Övningen är ett samarbete mellan Försvarsmakten och Sahlgrenska och kommer främst att märkas av på Sahlgrenska sjukhuset då den är begränsad till akutmottagningen där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.