Hemtjänstbolag misskötte sig – får skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera anmälningar mot ett hemtjänstbolag valde Borås kommun att häva avtalet. Nu får bolaget 250 000 kronor av kommunen.

Det aktuella bolaget hade bara haft omvårdnadsuppdrag i några veckor när de första avvikelserapporterna började dyka upp förra sommaren. Personal larmade själva om att flera brukare inte fått de insatser de hade rätt till enligt Socialtjänstlagen.

Flera av avvikelserna ansågs allvarliga och Borås kommun valde att tämligen omgående häva avtalet med hemtjänstbolaget. Bolaget har därefter bestridit hävningen, och bland annat hävdat att man inte beretts tillfälle att lämna förklaringar till Borås stad om avvikelserna. 

Parterna har nu förlikats och Borås kommun kommer att betala 250 000 kronor till hemtjänstbolaget. Formellt beslut fattas av kommunstyrelsen under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.