Kortfilmen ”Hopptornet” vann en halv miljon i Göteborg på söndagkvällen.

”Hopptornet” vann en halv miljon

Uppdaterad
Publicerad

Det blev kortfilmen ”Hopptornet” som vann en halv miljon på Göteborg Film Festival på söndagskvällen.

På söndagskvällen delades filmpriset Startsladden för bästa svenska kortfilm ut på Göteborg Film Festival. Det blev filmregissörerna Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck som fick priset, en halv miljon kronor, för sin film ”Hopptornet”, en dokumentär som är inspelad i Göteborg.

Juryns motivering löd: ”I en samtid där rädsla blivit politik visar filmen hur vi alla är lika. Med renodlad och poetisk form blottar filmen något av det allra mänskligaste.”

Filmens handling kretsar kring ett tio meter högt hopptorn där rädslan för att hoppa ställs mot den personliga förlusten det skulle innebära att inte våga. Hur ser vi ut när vi tvekar och när vi bestämmer oss? Hur ser det ut när vi övervinner vår rädsla?

Priset finansieras av Sveriges Television, Svenska Filminstitutet, Gothenburg Studios, Film Väst, Teaterförbundet, Folkets Bio, Independent Kostym och Shoot & Post.

Totalt var det åtta svenska kortfilmer som var nominerade till priset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.