Hot mot Kronan efter skolattack Foto: SVT

Hot mot Kronan efter skolattack

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder minst sex olika hot som anmälts efter skolattacken mot Kronan i Trollhättan. De flesta hoten har uttryckts på nätet men i ett fall har de skickats direkt till skolans rektorer.

– Vi ansåg att det var av den digniteten att polisen behövde känna till det och göra en bedömning över innehållet, säger Kristina Hedman, säkerhetschef på Trollhättan stad.

Det hot som riktades direkt mot Kronan skickades i ett mail till rektorerna på skolan några dagar efter knivdådet. I mailet skriver avsändarna bland annat att de är redo för nya attacker mot skolan samt att ”om ni inte tar bort invandrare så kommer vi att: bränna ner skolan”. 

Efter skolattacken har ytterligare fem andra hot polisanmälts. De har uttryckts på internet och i sociala medier. Enligt polisen rör det sig om två kategorier av hot.

Stark rädsla

– Det ena är de som hotar för att de tagit ställning för gärningsmannen och det som skedde på skolan. De andra för att de tagit ställning emot och vill hämnas, säger poliskommissarie Bertil Claesson som nu utreder de anmälda hoten,

Men hur allvarligt ska man se på hoten?

– De är nog inte så allvarligt menade men de skapar en stark rädsla hos människor och det tar vi på fullt allvar, säger Bertil Claesson.

Polisen genomför nu omfattande utredningar och försöker spåra IP-adresser och kartlägga vem som sitter bakom tangenterna. I ett fall har de lyckats få tag i en avsändare. I de fallet var den en ung man som skrev om hämnd.

– Han visste nog inte vad han gjorde och insåg inte konsekvenserna. Nu är han misstänkt för olaga hot och riskerar böter eller fängelse, säger Bertil Claesson.

Väktare på skolan

De polisanmälda hoten har ännu inte i sig lett till några särskilda åtgärder från Trollhättan stad. Samtidigt fortsätter kommun sitt förebyggande arbete för att öka tryggheten på Kronan. Beslut har fattats för de väktare som patrullerar skolan ska vara kvar i åtminstone två och en halv vecka till. Det ska också fortsatt vara låst för utomstående samtidig som det café som sitter ihop med skolan fortsatt inte ska öppnas före klockan tre på eftermiddagen.

– Sen har vi tät dialog med polisen om allt som inkommer, säger Kristina Hedman

Så är åtgärderna tillräckliga?

– Ja, men skulle de inte vara det får vi se över och i så fall titta på andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.