Sabrina Daoudi från Syrien går i simskola. Foto: SVT

I höst lär Migrationsverket asylsökande simma

Uppdaterad
Publicerad

Bara i år har tre asylsökande förolyckats i drunkningsolyckor på grund av dålig simkunnighet. Migrationsverket har därför beslutat att erbjuda simskola för asylboende i hela landet från och med i höst.

Totalt handlar det om runt 3000 asylsökande som kan få möjlighet att lära sig simma det närmaste året. Kostnaden för detta är fortfarande inte klar.

– Det man kan säga är att det finns ett enormt behov och vi har förmåga att genomföra många utbildningar om Migrationsverket vill betala, säger Mona-Lisa Wernesten, projektledare för Svenska Livräddningssällskapet.

I fjol drunknade totalt 137 personer i Sverige. Den högsta siffran sedan 2002 då 147 personer omkom i drunkningsolyckor enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet.

Efter årets tre inträffade drunkningsolyckor där asylsökande varit de förolyckade fick Migrationsverket att tillsammans med Svenska Livräddningssällskapet att komma fram till beslutet.

Isvett och båtvett

– De flesta asylboenden ligger vid vattendrag där asylsökande vistas. Därför är det självklart att de också måste kunna simma, säger Mona-Lisa Wernesten till SVT Nyheter Väst.

Tillsammans med Migrationsverket kommer en tiodagarskurs hållas där man bland annat får lära sig badvett, isvett, båttvett och solvett.

– Även om man inte hinner med detta under dessa tio dagar får de i alla fall lära sig hur de skall bete sig i vattnet, säger Mona-Lisa Wernesten.

Brålandabadet ska stå för samtliga utbildningar i Bohuslän/dal när kurserna drar igång till hösten. Men redan i dag håller de liknande kurser för asylsökande där uppdragsgivaren är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Allt under ledning av Svenska Livräddningssällskapet. 

Längtar efter att mamma ska simma

Ibrahim Ibrahim från Syrien är en av dessa simelever. När SVT Nyheter Väst besöker Brålandabadet ska han för första gången få lära sig simma tillsammans med sin mamma Sabrina Daoudi och ytterligare några andra från asylboendet i Dals-Rostock.

Men som för alla nybörjare är det svårt att lära sig något nytt i början. Men med en instruerande simlärare bredvid sig hittar Sabrina Daoudi till slut tekniken för att göra riktiga bentag i den uppvärmda bassängen. Hon skrattar och tycker det är jätteroligt att lära sig simma som vuxen.

– Jag längtar efter att min mamma ska lära sig simma. För då kan vi bada och simma tillsammans, säger en förväntansfull Ibrahim Ibrahim.

– Många asylsökande är rädda för att doppa huvudet och gå ner i vattnet. Många har väldigt stor respekt för vattnet. Under kursen kommer de att få lära sig olika övningar i vattnet som kan leda fram till att man kan simma, säger Annelie Andersson, utbildningsansvarig simlärare vid Brålandabadet. Hon tycker det är självklart att alla som kommer till Sverige bör få lära sig simma.

Svenska Livräddningssällskapets tips på hur du undviker drunkningsolyckor

  • Simma och bada längs med stranden där det är grunt.
  • Ha alltid flytväst på när du åker båt.
  • Låt aldrig barn vara längre ifrån än en armslängd från en vuxen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.