I 58:e minuten gjorde Sebastian Eriksson 1—0 till Blåvitt på straff. Foto: TT

IFK Göteborg vann derbyt mot Häcken

Inhopparen Mikael Boman blev derbyhjälte för IFK Göteborg med sitt 2-1-mål i 87:e minuten mot Häcken. Det var IFK:s tredje seger på fyra omgångar. Häcken är fortfarande utan seger.

Häcken slog ur underläge. Hisingslaget hade bara två poäng i bagaget efter tre allsvenska omgångar, och var dessutom utan vinst i de sju senaste allsvenska derbyna mot IFK Göteborg. Senaste segern för Häcken kom i april 2011. Till råga på allt vann ”Blåvitt” vårens semifinal i Svenska cupen mot Häcken med 3—1.

Första halvlek blev en böljande kamp mellan två ungefär jämnstarka lag med skiftande kvalitet i spelet, som derbyn ofta är. IFK Göteborg sköt friskt när man kom till anfall, men Häckens försvar var samlat och bra på att täcka.

Straffmål för IFK

Häcken vann lite oväntat många dueller på mittfältet och gick ofta snabbt till anfall med kvicka fötter.

Direkt efter paus tog IFK Göteborg kommandot. I 58:e minuten gjorde Sebastian Eriksson 1—0 till ”Blåvitt” på straff, efter en duell där Jakob Ankersen gick omkull i kamp med Jasmin Sudic.

Men bara fem minuter senare kvitterade Simon Gustafsson med ett vänsterskott i ett snabbt anfall, framspelad av Thorvaldsson.

I 73:e minuten blev Mikael Boman inbytt i IFK:s anfall.

Inhopparnas mål

I 87:e minuten avgjorde Boman matchen med ett skott ur fritt läge, framspelad av Tom Pettersson (också inhoppare) efter ett felpass från Häcken.

Läktarkampen fann IFK:s många supportrar klart. Men Diego Luganos egna, trummande Häckenklack gav krydda i ljudbilden.

Tre rutinerade herrar gjorde årsdebut i Häckens startelva: målvakten Christoffer Källqvist, 31, backen Kari Arkivuo, 31, och anfallaren Gunnar Heidar Thorvaldsson, 33. Källqvist och Thorvaldsson var startklara efter skador, medan Arkivuo ersatte skadade David Frölund som högerback.

I IFK Göteborg ersatte Thomas Mikkelsen skadade Gustav Engvall från start i anfallet.