Ingrep inte – flicka for till Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Socialen larmades flera gånger, men att flickan skulle omhändertas beslutades först när den 15-åriga flickan rymt. Nu befinner hon sig i krigets Syrien.

Den 15-åriga flickan har varit försvunnen sedan den 31 maj, men ringde sin mamma i torsdags och berättade gråtande att hon befinner sig i Homs i Syrien och att hennes pojkvän anslutit sig till den al-Qaidaanknutna gruppen al-Nusra.

Sedan i februari har ett 15-tal anmälningar om flickan, som kommer från en mindre kommun i södra Sverige, gjorts till socialtjänsten, enligt Borås Tidning. Föräldrarna ville att hon skulle omhändertas, men socialnämnden dröjde med sitt beslut till i mitten av juni.

– Nu är det ju försent, skadan är redan skedd. Som vi ser det har socialen slarvat bort vårt barn, säger mamman till tidningen.

Socialnämndens ordförande beklagar situationen.

– Det är hemskt tråkigt att det har blivit så här. Det som ändå är något positivt är att vi vet att hon är någonstans i Syrien, sedan får vi se när och hur vi kan ta hem henne i och med läget i landet, säger ordföranden.

Föräldrarna har fått besked från UD att alla svenska konsulat är informerade och beredda att hjälpa flickan om hon tar sig ut ur landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.