Ivan och Rebeca får gå i skola i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

När föräldrarna säljer Faktum, går Ivan och Rebeca i skolan.

Ivan och Rebeca är två av de 17 barn till utsatta EU-medborgare som just nu går i skolan i Göteborg. Ivan går i fjärde klass på Karl Johansskolan, och berättar ivrigt, på felfri svenska, om hur mycket han lärt sig det senaste året.

– Först läste jag små böcker, men nu läser jag stora. Fast idag skulle vi skriva istället för att läsa, det är jag inte lika bra på.

Rebeca är lite nyare i skolan, och i Sverige.

– Jag tycker det är bra med matematik och att läsa. Jag får också läsa rumänska, säger hon.

De flesta av barnen som går i skolan i Göteborg har tidigare deltagit i förskolan som Räddningsmissionen driver med stöd från bland annat Göteborgs stad. Enligt Ulrika Falk, samordnare på Räddningsmissionen, har få av barnen gått i skola i sina hemländer.

– Och i den mån de gjort det har det varit sporadiskt. Det finns så många hinder, allt från diskriminering till långa avstånd till skolan.

Ivan skulle önska att han fick stanna i Sverige, men vet att han kommer att åka hem till Bulgarien någon gång. Under tiden är han glad att han får gå i skolan.

– Jag tycker om att lära mig läsa och skriva, för då kommer jag kunna få ett jobb och få pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.