Jehovas vittne anmäler Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

En man ville inte jobba på ett lotteriföretag av religiösa skäl. Arbetsförmedlingen ska då ha dragit in mannens ersättning, enligt en DO-anmälan.

En 43-årig arbetslös man från Lysekil fick veta av sin handläggare att ett lotteriföretag var intresserade av att eventuellt anställa honom. Mannen valde då att tacka nej på grund av ”etiska och moraliska skäl”.

Arbetsförmedlingen hotade då mannen med att stänga av honom från jobb- och utvecklingsgarantin och krävde att han skulle inkomma med ett intyg om varför han inte ville ta jobbet. Mannen ska då ha förklarat att det berodde på att han var Jehovas vittne och att det gick emot hans religiösa övertygelse.

Enligt anmälan fick han senare svaret att de ändå skulle dra in hans ersättning och att Arbetsförmedlingen ”inte kan ta hänsyn till personliga religiösa åsikter”. Mannen har nu anmält händelsen till Diskrimineringsombudsmannen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.