Foto: SVT

Kaféer stänger under Andra Långdagen

Publicerad

Det skulle vara en alternativ folkfest, men kritikerna menar att det urartat till en regelrätt fyllefest ackompanjerad av technodunk.

Cecilia Karlsson driver kaféet och galleriet Two little birds på Andra långgatan. Hon värnar gatans alternativa själ och är kritisk till hur det som skulle vara gatans paraddag har utvecklats.

– Tanken var att lokala företagare skulle visa upp sig, vi som är här har kanske inte vinst som primära mål, men nu har dagen tagits över av kommersiella intressen och många av de som kommer hit vill bara supa.

Dagen saknar tillstånd och präglas av frihet – men enligt Cecilia Karlsson saknas ansvaret.

– Jag går själv gärna på svartklubbar utan ordningsvakter, men där tar alla ansvar för stämningen, här svinar folk bara.

”Folk var jättefulla”

I år har hon bestämt sig för att stänga, efter en mardrömslik upplevelse förra året.

– Vi fick själva hålla i våra soffor som vi ställt ut, annars hade folk burit iväg dem. Folk var jättefulla, Andra långdagen är ju ingenting utom att bara gå upp och ned för en gata och det är klart att det inte är kul om man är nykter.

Hon är inte den enda som tycker att dagen förlorat sin ursprungsidé. Mattias Lundin anordnar klubben Colors och har varit aktiv under Andra långdagen i flera år. För tre år sedan var han en av de som städade upp efter festligheterna, och då träffade SVT Nyheter Väst honom. Men i år är han tveksam.

– Det är nästan så jag hoppas att det börjar regna. Dagen har svällt till något som inte var tanken från början, det helkommersiella har tagit över. Den skulle behöva en paus. Ett av de facebookevent som finns för dagen har startats av folk som inte alls har någon koppling till gatan. Nu vill alla tjäna pengar på det här, säger han som själv lämnar stan på lördag.

Samtidigt understryker han att han älskar idén från början.

Andra är glada

Men det finns även butiksägare som är glada över att dagen äger rum. Så här skriver några av de aktiva bakom Andra långdagen till SVT Nyheter Väst i ett mail.

– ”Fyllefesten” du refererar till är inte ett faktum utan en tolkning, och tyvärr bara en felaktig beskrivning från ej delaktiga människor som hellre ser negativa rubriker kring händelser de själva inte kan vara med och styra eller kontrollera.

Polisen har haft löpande kontakt med butiker och krögare på Andra långgatan och i de samtalen har problem med uttryckningsvägar och nedskräpning lyfts till exempel.

– Vi vet att något kommer att ske, men det finns ingen arrangör eller tillstånd och det skulle vi gärna se för då hade vi kunnat bedöma om det behövs ordningsvakter eller inte. Lokalpolisen i City kommer avsätta en polisiär resurs som vi tror ska vara tillräcklig, säger Niklas Eriksson, kommissarie polisområde Storgöteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.