Kämpar för vårdnaden om sina barn

Uppdaterad
Publicerad

Abdiqani Mohamud har varit i Sverige i två år, men ännu inte fått vårdnaden om sina två barn. Socialtjänsten i Borås erkänner nu att de har brustit i hanteringen av ärendet.

Abdiqani Mohamud flydde från den militanta islamistiska gruppen Al-Shabaab i Somalia 2011. Två år senare kom han till Sverige. Hans två barn hade då redan varit i landet några månader tillsammans med sin faster, som de fortfarande bor hos i Borås. Abdiqani har fortfarande inte fått vårdnaden om dem, trots att han bodde ihop med sina barn och deras mamma under deras uppväxt i Somalia. Barnens mamma avled 2011.

– Jag känner mig väldigt maktlös. Jag är ju pappa, och alla som har barn kan förstå smärtan som jag bär på. Det är något som är fel och jag hoppas man kan göra något åt det, säger han. 

Ärendet har fastnat i krånglig byråkrati. I december 2013 så ansökte socialtjänsten om att fastern skulle bli så kallad förordnad vårdnadshavare eftersom Abdiqani då ännu inte hade uppehållstillstånd. Men trots att han fick det bara någon månad senare så ändrade socialen inte sin ansökan hos tingsrätten. Istället har Abdiqani fått vänta.

– Det är helt fel av dem att säga att min syster ska få vårdnaden. Det är som en återvändsgränd. När jag frågar säger de bara att fallet ligger i tingsrätten, säger Abdiqani.

Familjerätten är självkristisk

Familjerätten i Borås, som är ansvariga för att pröva faderskapet, säger att de trodde det skulle gå snabbast att först vänta på besked från tingsrätten gällande barnens faster. Sedan skulle hon kunna överlåta vårdnadsskapet till Abdiqani. De har också väntat på att Abdiqani skulle styrka sin identitet. Men i efterhand är de självkritiska.

– När processen gällande fastern drog ut på tiden, då borde nämnden tagit ställning till om faderskapsutredningen skulle fortsatt på annat sätt. Och det ställningstagandet gjorde man inte, eller det är i alla fall inte dokumenterat. Där kan man se att vi har brustit, säger Agneta Kettil, områdeschef stadsdelsförvaltningen Väster.

Abdiqani tröttnade på att vänta och betalade själv nyligen över 6000 kronor för ett DNA-test – som visade att han är far till barnen. Resultatet skickade han till Justitieombudsmannen, JO, som nu utreder om socialtjänsten har gjort något fel.

– Sådana här ärenden är mycket ovanliga. Det som kommer till oss ibland gäller oftast ensamkommande barn. Men vårdnadsärenden är ovanliga, säger byråchef Carl-Gustav Tryblom.

Ny utredning

Efter SVT:s första intervju med Abdiqani så kom domen från tingsrätten: fastern får inte bli förordnad vårdnadshavare till de två barnen eftersom Abdiqani ju vill bli det. Så nu börjar processen om från noll.

– Vi är ju tre olika avdelningar som är inne i ärendet samtidigt. Det är klart att det kan komplicera det hela något, säger Ulrika Johansson, vikarierande områdeschef, stadsdel Öster.

Nu ska alltså tingsrätten påbörja en ny utredning angående Abdiqani som vårdnadshavare. Både han och fastern är överens om att det är det bästa.

– Vi hoppas att den inte ska ta lika lång tid, säger Agneta Kettil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.